NAJLJEPŠE SELO NA SVIJETU

U Hallstatt dnevno stiže 10.000 turista

Objavljeno: 09.01.2020. Alen Brodar

I dok je turizam u gotovo čitavoj kontinentalnoj Hrvatskoj tek u razvoju i svaki je domaći ili strani gost dragocjen, neke svjetski poznate destinacije turista bi se željele otarasiti. The Guardian je tako objavio zanimljiv članak o drugoj strani medalje, odnosno, životu u mjestu koje dnevno posjeti i do deset tisuća turista, a radi se o austrijskom gradiću Hallstattu. Ovo pitoreskno mjestašce zasigurno ste barem jednom vidjeli na fotografijama, a možda ste i već imali prilike posjetiti ga, s obzirom na to da vam od Zagreba do Hallstatta treba oko četiri sata vožnje automobilom. Gradić se nalazi na jugozapadnoj obali Hallstattskog jezera, u austrijskom kraju Salzkammergutu u Gornjoj Austriji, na državnoj cesti Salzburg – Graz. Broji tek 778 stanovnika, no, kao što je već spomenuto, dnevno ga posjeti i do deset tisuća turista, što je šest puta više turista po glavi stanovnika nego što ima, primjerice, Venecija.

Snimiti “selfie”

Mnogi ga nazivaju najljepšim selom na svijetu, a 1997. godine Hallstatt je proglašen zaštićenom baštinom. Krase ga jezera, vidikovci, zanimljive pećine i brojne planinarske staze, no, prirodne ljepote ipak nisu mogle baš u tolikoj mjeri doprinijeti popularnosti ovog mjesta. Sve je počelo kada se Hallstatt prvi puta pojavio u jednoj južnokorejskoj televizijskoj emisiji, a 2011. godine jedan je kineski rudarski tajkun potrošio 700 milijuna funti kako bi izgradio repliku ovog sela u svojoj zemlji. I, vjerovali ili ne, upravo je to doprinijelo popularnosti “pravog” Hallstatta, kojega od tada želi uživo vidjeti još više ljudi. Također, snažan vjetar u leđa bile su glasine da je upravo to austrijsko mjesto bilo inspiracija za bajkoviti gradić Arendelle iz Disneyjevog hita “Snježno kraljevstvo” (Frozen), čiji je prvi nastavak izašao 2013. godine. Od tada su svi poludjeli za Hallstattom, koji je postao najpopularniji grad na Instagramu i u kojeg se dnevno slijeva na tisuće turista mahom iz Azije – Kine, Hong Konga, Japana i Južne Koreje – a kako svjedoče mještani, njihov je glavni cilj snimiti “selfie” na mjestu gdje nije prevelika gužva i onda odlaze.

Visoke cijene

I dok s jedne strane masa turista puni mjesnu blagajnu i mještani imaju posla tijekom cijele godine, a ne samo u jeku turističke sezone, s druge strane pojavljuju se i razni izazovi, poput povećane količine otpada, cijena koje su skočile u nebesa i brojnih dronova kojima turisti pokušavaju uloviti najbolje kadrove. Jedan mještanin čak je svjedočio da se njegova majka probudila jednog jutra i ugledala kineskog turista u svojoj spavaćoj sobi – jer njima je postalo sasvim normalno ulaziti u tuđe domove da bi, primjerice, koristili toalet. Stanovnici kažu da se osjećaju kao da žive u zabavnom parku, a čak i kad je u studenome misteriozni požar uništio seoske dokove iz 16. stoljeća, turisti nisu prestali dolaziti. Gradonačelnik bi želio smanjiti broj turističkih autobusa koji na godišnjoj razini dolaze u Hallstatt, njih oko 20 tisuća, i to barem za trećinu, međutim, svjestan je da je teško legalnim putem jednostavno zabraniti turistima da dolaze. Pogotovo s obzirom na činjenicu da ti isti turisti plaćaju jedan euro samo za korištenje toaleta.

ZI

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba