USPJEŠNO OPERIRAN

Dr. Čudo: Nepokretni dječak opet na nogama

Objavljeno: 09.01.2020. Metropolitan


Desetogodišnji dječak iz Dalmacije, koji je zbog rijetke bolesti – distonije – bio nepokretan, uspješno je operiran u zagrebačkoj KB Dubrava nakon čega se uspješno oporavlja.

Distonija se manifestira u nevoljnim trzajima, grčenju ili pomicanju mišića nad kojima mozak gubi kontrolu, što može zahvatiti različite dijelove tijela, a u slučaju ovog dječaka, bile su mu ‘oduzete’ noge i dar govora. Bolest je nastupila iznenada, jer je sve do svoje pete godine on imao normalan razvoj, kaže o dječaku njegov otac, a prenosi HRT.

Čak pet godina trajala je potraga za pravom dijagnozom sve dok sa suprugom nije došao u Zagreb, u Kliničku bolnicu Dubrava, kod prof. dr. sc. Darka Chudyja, pročelnika Zavoda za neurokirurgiju.

“Uz pravilno uspostavljenu dijagnozu, dječak je operiran prije tri mjeseca kada mu je ugrađen duboki stimulator mozga, čime je omogućeno da mišići slijede naredbe mozga”, kaže dr. Chudy.

Mališan sada samostalno sjedi, razgovijetno govori i kontrolira vlastite pokrete te hoda uz pomoć fizioterapeutkinje Veronike Paradžik. Uskoro odlazi u toplice na dodatnu rehabilitaciju uz prognozu za potpuni oporavak i povratak normalnom životu.

Foto: KB Dubrava

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba