HRVATSKA PREDSJEDA VIJEĆEM EU

Zagreb i službeno postao glavni grad Europe

Objavljeno: 09.01.2020. Metropolitan

Hrvatska metropola spremna je za doček visokih europskih dužnosnika koji će, zajedno s članovima hrvatske Vlade i premijerom Andrejem Plenkovićem te aktualnom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, svečano obilježiti otvaranje predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.

Povjerenici Europske komisije u Zagreb će doputovati redovitim avionskim linijama, a u zagrebačkoj zračnoj luci Franjo Tuđman za njih je organiziran doček u novouređenom VIP salonu. Nakon toga, gosti će uz visoke mjere osiguranja biti prevezeni u svoje hotele. Prema dostupnim informacijama, povjerenici će biti raspoređeni u tri zagrebačka hotela; Westin, Sheraton i Hilton, piše Jutarnji list.

U povodu početka predsjedanja Vijećem EU, u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu za uzvanike će se održati svečani koncert. Koncertom će ravnati dirigent Ivan Repušić, a nastupit će orkestar, zbor i solisti Opere zagrebačkog HNK. Nacionalni prvaci opere uzvanicima će izvesti arije iz poznatih hrvatskih i svjetskih djela. Prema protokolu, nakon koncerta povjerenici i članovi hrvatske Vlade te predsjednik Sabora, uputit će se na svečanu večeru u Ured predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Premijer Andrej Plenković danas će u zgradi Vlade ugostiti predsjednika Europskog vijeća Charlesa Michela, s kojim će razgovarati o budućem proračunu Europske unije. U petak, premijer će održati sastanak s predsjednicom EK Ursulom von der Leyen, a razgovarat će o hrvatskim prioritetima predsjedanja i izazovima EU. Slijedi posjet zagrebačkoj Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici gdje će se održati i prvi sastanak nove Europske komisije izvan Bruxellesa.

Boravak visokih europskih dužnosnika u Zagrebu podigao je i sigurnosne mjere na najvišu razinu. Promet će biti posebno reguliran, a Zagrebačka policija upozorila je građane da danas i sutra očekuju manje gužve i zastoje, osobito na prilaznim pravcima i u zoni Međunarodne zračne luke Franjo Tuđman, Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu te u središtu grada.

Foto: R.C. / Metropolitan

Najnovije po kategorijama

SRCE I VOLJA JAČI OD OZLJEDA: ˝Doktor mi je rekao da više nikad neću moći voziti, a onda sam pobijedio na prvenstvu Zagorja. Sljedeća godina će biti top˝

SJEO NA MOTOR S TRI GODINE: NIKOLA HRANIĆ (20) DEČKO JE IZ BEDEKOVČINE O KOJEM BI SE MOGLO PRIČATI KAO O BUDUĆEM SVJETSKOM VELIKANU MOTOCROSSA

SRCE I VOLJA JAČI OD OZLJEDA: ˝Doktor mi je rekao da više nikad neću moći voziti, a onda sam pobijedio na prvenstvu Zagorja. Sljedeća godina će biti top˝

Objavljeno: 09.10.2022. Metropolitan
“Potencijal ovog područja je ogroman, unutrašnjost Hrvatske krije brojna bogatstva i zanimljivosti koje tek treba otkriti, a ja želim biti dio toga”

ŠTO NAM SE TO KRIJE ‘POD KUĆNIM PRAGOM’? DONOSIMO INTERVJU S BRITANSKIM ARHEOLOGOM SVJETSKOGA GLASA, MARKOM B. ROBERTSOM, KOJI SUDJELUJE U MEĐUNARODNOM ARHEOLOŠKOM PROJEKTU NA PODRUČJU RADOBOJA

“Potencijal ovog područja je ogroman, unutrašnjost Hrvatske krije brojna bogatstva i zanimljivosti koje tek treba otkriti, a ja želim biti dio toga”

Objavljeno: 03.09.2022. Metropolitan

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter