IPAK NEĆE NA PANTOVČAK

Kumrovčani ne daju Titovu bistu

Objavljeno: 08.01.2020. Metropolitan

Zoran Milanović u nedjelju je izabran za novog predsjednika Republike Hrvatske, a u javnosti od tada ne prestaju šuškanja o tome hoće li u svoj ured na Pantovčaku vratiti bistu Josipa Broza Tita, koju je još uvijek aktualna predsjednica RH Kolinda Grabar – Kitarović vratila u Titovo rodno mjesto već na samom početku svog mandata. Bista je tada, zajedno s još 105 predmeta, odnosno darova koje je jugoslavenski državnik dobivao iz svih krajeva svijeta, preseljena iz Vile Zagorje na Pantovčaku u Muzej “Staro selo” Kumrovec, točnije, bista i spomenuti predmeti dani su na korištenje Muzejima Hrvatskog zagorja.

I Kumrovčanima je, čini se, to u redu, što nam je potvrdio i načelnik Robert Šplajt.

Višestruka korist

– Naravno da nismo za to da se bista i ostali vrijedni predmeti presele na Pantovčak jer smatramo da i Ministarstvo kulture, a samim time i država, kroz naš Muzej “Staro Selo” i činjenicu da su ti predmeti ovdje izloženi, imaju koristi. Ljudi svakodnevno dolaze to razgledati, što ima pozitivan učinak i na naše ugostiteljstvo i cjelokupni turizam na području općine. Upravo zato nismo za to da se to seljaka svakih pet godina jer u Kumrovcu je rodno mjesto Josipa Broza i muzej posvećen upravo njemu, pa je samim time i njegovoj bisti i predmetima mjesto ovdje. Koliko sam čuo, i naš novoizabrani predsjednik to shvaća, a, uostalom, ima i mnogo važnijih stvari o kojima trenutno mora brinuti, kao što su demografska obnova, vraćanje mladih u Hrvatsku i vanjska politika – kaže Šplajt, te dodaje kako će Kumrovčani rado ugostiti novoizabranog predsjednika u svojoj općini i kako će uvijek biti dobri domaćini.  

Milanović je rekao kako nije razmišljao o vraćanju biste.

– Pantovčak nije muzej. Hrvatskih predsjednika bilo je četvero prije mene.

A za ovo ranije mogli bismo ići do kralja Tomislava – istaknuo je novoizabrani predsjednik u utorak.

A pitanje biste posebno je naljutilo unuku Josipa Broza Tita, koja je o tome napisala podulji Facebook status.

THE bista

– Predsjednik je mrtav imamo predsjednika! A vezano na petogodišnje maltretiranje nacije pitanjem adrese THE biste, želim reći sljedeće: da ja mogu odlučivati, zabranila bih apsolutno svima koji se bave politikom u Hrvatskoj da ikad više spominju ime mog djeda!!!!! Da znate (kao što očito ne znate), obitelj ne može zabraniti ni ćurki ni crnom vragu da seljakaju komad nečega naokolo. Nadalje smatram da će mudar čovjek maknuti sve do jedne biste. Gluplji će odabrati status quo, pogotovo ako znamo da niti će bista ujediniti, a bogami niti razjediniti narod. Duhovno stanje nacije odnosno razjedinjenost nema ama baš nikakve veze s bistom / Titom. Ideologiju kao perjanicu svog programa i ideja ističu samo oni koji nemaju ništa drugo za ponuditi. A najčešće nemaju. Sve u svemu pat pozicija. Bilo kako bilo, pitanje THE biste pokazuje jad i bijedu politike koja se od 1990. do danas nije niti za pedalj odmakla od istih problema i ideoloških tema, prebacujući lopticu s lijeva na desno i obrnuto. Ili je ljevije ili desnije, jedino su problemi stabilni i permanentni. Stanje u državi je takvo da bi djed sam donio dekret da ga se katapultira u svemir. Moram se nasmijati ambicioznoj neinteligenciji svih koji misle da će THE bista riješiti pitanje naše podijeljenosti. Na kraju, vjerujte, imate j*** sreću da vaš predak nije isklesan ili izliven jer naša zemlja kao nitko zna brinuti o svojim spomenicima. I btw. sretno vam novo desetljeće… Nada postoji, pa sad da vidimo to svijetlo – napisala je Saša Broz. 

J.J.

Foto: ZI

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba