IZ ‘PFIZERA’ ZASAD NEMA KOMENTARA

RAT FARMACEUTSKIH DIVOVA: ’Moderna’ tuži ‘Pfizer’ zbog tvrdnji da su kopirali njihovu tehnologiju za razvoj cjepiva

Objavljeno: 27.08.2022. Metropolitan

Farmaceutska kompanija ‘Moderna’ tuži ‘Pfizer’ i njegovog njemačkog partnera ‘BioNTech’ tvrdeći da su kopirali njihovu tehnologiju za razvoj cjepiva koju su razvili još godinama prije pandemije koronavirusa, piše Index.hr.

Moderna je objavila da su ‘Pfizer’ i ‘BioNTech’ prekršili patente prijavljene između 2010. i 2016. godine, koji su pokrivali njenu ‘mRNA’ tehnologiju. Radi se o genetskom zapisu koji prenosi DNA upute staničnom sustavu za stvaranje proteina i korišten je u proizvodnji cjepiva protiv koronavirusa. 

– Podnosimo ove tužbe kako bismo zaštitili inovativnu mRNA tehnološku platformu koju smo stvorili, uložili milijarde dolara u razvoj i patentirali je tijekom desetljeća koje je prethodilo pandemiji covida-19. Ova temeljna platforma koju smo počeli graditi 2010., zajedno s našim patentiranim radom na koronavirusima 2015. i 2016., omogućila nam je da proizvedemo sigurno i vrlo učinkovito cjepivo protiv covida-19 u rekordnom vremenu nakon izbijanja pandemije – rekao je izvršni direktor Moderne Stéphane Bancel. 

Ipak, iz tvrtke su dodali da ne traži odštetu za aktivnosti prije 8. ožujka i da ne namjerava ukloniti cjepiva ‘Pfizera’ i ‘BioNTecha’ s tržišta, te da ne traži zabranu njihove buduće prodaje.

Iz ‘Pfizera’ su za sada rekli da tužbi nisu zaprimili te da je ne mogu komentirati. 

Inače, tužba je pokrenuta u SAD-u i Njemačkoj, a još se ne zna koliku odštetu traži Moderna.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba