HNS PREDLAŽE POSTUPNO UKIDANJE ČLANARINE U HGK:

STJEPAN ČURAJ: Ako je članarina mjesečno i pet kuna, poduzetnik mora znati što dobiva za tih pet kuna!

Objavljeno: 28.01.2021. Metropolitan

Održivi model funkcioniranja Hrvatske gospodarske komore, kojeg predlaže Hrvatska narodna stranka – liberalni demokrati,  predstavili su na konferenciji za medije saborski zastupnik HNS-a Predrag Štromar, predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj i glavni koordinator Središnjeg odbora za gospodarstvo HNS-a  Ivan Herak.

Istaknuto je kako su zahvaljujući inicijativi aktualnog saborskog zastupnika i bivšeg ministra graditeljstva i prostornoga uređenja Predraga Štromara, strukovne komore u graditeljstvu već smanjile namete, stoga ovaj prijedlog predstavlja kontinuitet HNS-ovih reformskih politika.

Neodrživo i zastarjelo

Trenutni model funkcioniranja HGK, Hrvatska narodna stranka smatra dugoročno neodrživim i zastarjelim, budući da Gospodarska komora ne prati trendove tržišne ekonomije, a većinu svog prihoda ne temelji na prodaji vlastitih usluga i proizvoda već na ubiranju obvezne članarine. S druge strane,  postojanje Gospodarske komore HNS ne dovodi u pitanje, no smatraju da je potrebno uvesti reda u ovu instituciju, provesti temeljitu reformu Komore, administrativno je rasteretiti i prilagoditi potrebama modernog  gospodarstva. 

– Stava smo da se može postići održiv model u kojem će gospodarstvenici znati što plaćaju i što dobivaju za svoj uloženi novac. Ako je članarina mjesečno i pet kuna poduzetnik mora znati što dobiva za tih  pet kuna – istaknuo je predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj te pojasnio:

Slovenski primjer

– Prijedlog HNS-a je da se smanjenje iznosa članarine uvodi postupno do njenog potpunog ukidanja i to na način da se članarina u prvoj godini smanji za 50 posto, u drugoj za još 50posto te da se u trećoj godini u potpunosti ukine. Istovremeno taj period HGK treba iskoristiti za razvoj  paketa proizvoda i usluga kojima će konkurirati na tržištu i na temelju njihove prodaje ostvarivati prihode – predlaže predsjednik HNS-a.

Kao primjer dobre prakse istaknuta je slovenska gospodarska komora, koja je organizirana na dobrovoljnoj bazi i sa svega stotinjak zaposlenih, tvrde, odlično posluje. Ovaj prijedlog, zaključeno je, nastavak je HNS-ovih napora da se domaće gospodarstvo rastereti nepotrebnih nameta, da se sreže suvišna birokracija, a javna uprava učini efikasnijim servisom u službi građana.

Najnovije po kategorijama

BUUNAAA TRAAJEEE! TAHÝ: Došli su ovi hahari od zgora tirati nekakvu pravicu, nije ispale dobre GUBEC: Nemre nas nikakva zaraza spriječiti da se pobunimo, nije mogla ni 1573.!

BEZ 20.000 GLEDATELJA, ALI I DALJE SPEKTAKL: U 13. po redu rekonstrukciji Bitke kod Stubice kod dvorca Stubički Golubovec, kmetovi predvođeni Gupcem osvojili grad, Tahý je posramljen pobjegao

BUUNAAA TRAAJEEE! TAHÝ: Došli su ovi hahari od zgora tirati nekakvu pravicu, nije ispale dobre GUBEC: Nemre nas nikakva zaraza spriječiti da se pobunimo, nije mogla ni 1573.!

Objavljeno: 07.02.2021. Ante Ferara
“Hrvatski sport ostao je bez jednog nevjerojatnog čovjeka, istinskog sportaša, bio je faca gdje god se pojavio – Sarač je bio tako jednostavan čovjek“

DIRLJIVE RIJEČI: OD IZNENADA PREMINULOG VELIKANA HRVATSKOG RUKOMETA ZLATKA SARAČEVIĆA OPRAŠTAJU SE BROJNE KOLEGE SPORTAŠI, NOVINAR, KLUBOVI, NAVIJAČI…

“Hrvatski sport ostao je bez jednog nevjerojatnog čovjeka, istinskog sportaša, bio je faca gdje god se pojavio – Sarač je bio tako jednostavan čovjek“

Objavljeno: 23.02.2021. Ante Ferara

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter