MINISTARSTVO PRAVOSUĐA I UPRAVE MIJENJA ZAKON

Na lokalnim izborima neće se moći kandidirati osuđeni za obiteljsko nasilje, a (grado)načelnicima će mandat prestajati čim odjave prebivalište iz općine ili grada kojem su na čelu

Objavljeno: 28.01.2021. Metropolitan

Ministarstvo pravosuđa i uprave u utorak je u javno savjetovanje uputilo obrazac prethodne procjene izmjena Zakona o lokalnim izborima, a Večernji list objavio je tri ključne točke zakonskih izmjena koje ide u javno savjetovanje. Tako se na lokalnim izborima ubuduće neće moći kandidirati pravomoćno osuđeni za obiteljsko nasilje i nasilničko ponašanje u obitelji, kao i počinitelji kaznenih djela na štetu djece pravomoćno osuđeni na više od šest mjeseci zatvora, bez obzira na to je li kazna uvjetna ili bezuvjetna.

Zabrana kandidiranja pravomoćno osuđenima za silovanje precizirat će se u skladu s izmjenama Kaznenog zakona koje su na snagu stupile 1. siječnja 2020., a po kojima je u definiciju silovanja ušao i spolni odnos bez pristanka. Treća najvažnija novost je ta da će načelnicima općina i gradonačelnicima mandat ubuduće prestajati čim odjave prebivalište iz općine i grada kojem su na čelu.

Ministarstvo namjerava izmijeniti zakon prije lokalnih izbora u svibnju i primjenjivati ga već u mandatu 2021. – 2025. godine. Također, u Ministarstvu su za Večernji list rekli da će ova zabrana kandidiranja važiti već na svibanjskim izborima, tj. da se obiteljski nasilnici na njima neće moći kandidirati. Tvrde i da izmjene nisu u neskladu s preporukama Venecijanske komisije, po kojima izborna pravila ne bi trebalo mijenjati u izbornoj godini.

Ostvari li Ministarstvo planirano, bez mogućnosti kandidature na ovim izborima ostat će i požeško – slavonski župan Alojz Tomašević, pravomoćno osuđen zbog nasilja prema supruzi na 10 mjeseci uvjetno, uz rok kušnje od dvije godine. On je, bez obzira na presudu, ostao na svojoj funkciji.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba