PREDSJEDNIK SMATRA

MILANOVIĆ: ‘Dobro je da prva dva-tri dana nakupuju malo više, to nije panika’

Objavljeno: 13.03.2020. Ante Ferara

Bez obzira što je to na kraju političko pitanje, toliko je stručno i delikatno da se i struka oko toga razilazi pa sam smatao da bih svojim intervencijama unio samo pomutnju ali smatram svojom dužnošću da se oglasim i da nešto kažem, rekao je predsjednik Zoran Milanović na početku svog obraćanja u petak. Dodao je kako je u kontaktu s premijerom i Vladom.

– Mislim da do sada nije napravljena nijedna greška, to jesu pravi potezi. Pristup rješavanju ovog problema i nošenja s ovim izazovom nije isti u svim državama. Ovdje igra faktor i sreća, kad vidimo što se dogodilo u Italiji, u državi koja je toliko razvijena, bogata, koja ima takvu tradiciju, onda vidimo da je i faktor sreće jako važan, ali isto tako i permanentno djelovanje i analiziranje. Pratit ću razvoj situacije i dalje, to je sve što mogu u ovom trenutku, više od toga ne želim, jer mislim da mogu unijeti samo pomutnju –  rekao je Milanović. Smatra da je dobra odluka što se na dva tjedna prekida nastava u školama i na fakultetima.

Hrvatski pristup

– Dao sam podršku i mislim da je dobro da je donesena sada. Nemate se ni na koga jasno ugledati, morate preuzeti odgovornost. Nekoliko je razmišljanja u Europi, ovisno od države do države, a one nemaju zajednički nazivnik. Ovo je hrvatski pristup, on je na snazi od jučer i vjerujem da on ima svoju logiku. Jako je puno nepoznanica-  kazao je predsjednik. Istaknuo je da će doći do socijalne distance među ljudima.

–  Nismo tako navikli, ljudi će se morati malo više povući u svoj nukleus, u obitelj, ići manje vani. Ne možete ih baš zatvoriti u njihove kuće, ali trebat ćemo se manje družiti i komunicirati s drugim ljudima, s nepoznatim ljudima izvan našeg obiteljskog nukleusa. To je realnost – kazao je Milanović.

O kupovanju hrane

Govorio je i na masovno kupovanje hrane i pražnjenje polica u trgovinama.

– U situaciji socijalne distance, dobro je da prva dva-tri dana nakupuju malo više, to nije panika. Ako je cilj da držimo socijalnu distancu, onda moramo stvoriti uvjete za život u zatvorenom, izoliranom, intimnom prostoru. Tako je u sljedeća dva tjedna pa ćemo vidjeti – rekao je predsjednik Milanović.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba