Hrvatska poljoprivredna komora se pridružila EU poljoprivrednicima

“Mi smo ključni igrači u osiguravanju prehrambene sigurnosti za 450 milijuna potrošača EU i izvan nje”

Objavljeno: 25.02.2024. Metropolitan

Predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, u ime hrvatskih poljoprivrednika, potpisao je u petak, 23. veljače 2024. godine, na Skupštini krovnog udruženja EU poljoprivrednika Copa Cogeca ‘Otvoreno pismo’ koje je ovo udruženje uputilo Europskoj komisiji i njezinoj predsjednici Ursuli Von Der Leyen. U Otvorenom pismo se traži zaštita poljoprivrednika i poljoprivredne proizvodnje u EU, te pozivaju predstavnici EK da ozbiljno pristupe promjenama sadašnjih politika, koje idu na štetu poljoprivrede i opstanka ruralnih prostora u EU, zbog čega se diljem EU organiziraju prosvjedi nezadovoljnih poljoprivrednika.

Podrška mirnim prosvjedima

– Skupština i predsjedništvo Copa Cogece dali su svoju podršku mirnim prosvjedima EU poljoprivrednika, koji se održavaju u brojnim zemljama. Podršku kroz jednodnevni prosvjed dali su i hrvatski poljoprivrednici. Zato smo na skupštini Copa Cogece podržali Otvoreno pismo, u kojem su sadržani svi problemi EU poljoprivrednika, a koji su ujedno i naši problemi. Dodatno smo na skupštini iznijeli i naša stajališta i zahtjeve, vezano za nacionalne probleme, koje imaju hrvatski poljoprivrednici, a o kojima HPK nastavlja pregovarati sa Ministarstvom poljoprivrede i Vladom RH – izjavio je predsjednik HPK Mladen Jakopović.

Copa Cogeca je na skupštini pozvala poljoprivrednike svih država EU da 13. ožujka 2024. godine održe mirne prosvjede u svojim državama, sa kojih bi bila poslana jedinstvena poruka, kako EU poljoprivreda ide u krivom smjeru te da ju je potrebno mijenjati.

Mirni prosvjedi bi se trebali organizirati na dan održavanje plenarne sjednice EK u Strasbourgu, prije raspuštanja EU parlamenta i prije EU izbora. Copa Cogeca je prepustila državama da autonomnom odluče na koji će način izraziti svoje nezadovoljstvo i provesti mirne prosvjede. Pozvali su poljoprivrednike da se na svim prosvjedima, obilježja i oznake EU okrenu naopako, kako bi se i na taj način, simbolično poslala poruka kako sadašnja Zajednička poljoprivredna politika ide u krivom smjeru, priopćeno je iz HPK.

– HPK se je prošli tjedan priključila prosvjedima naših poljoprivrednika koji su održani u Čakovcu i Đakovu, a sa kojih smo ponovili zahtjeve i dali podršku EU poljoprivrednicima. Odluku na koji ćemo se način, kroz mirne prosvjede, pridružiti novom pozivu Copa Cogeca, trebao bi usvojiti Upravni odbor HPK. Vjerujemo da ćemo do tada održati i dodatne konzultacije sa Vladom RH i Ministarstvom poljoprivrede oko naših zahtjeva, kako bi vidjeli na koji način ćemo rješavati probleme koje se tiču hrvatske poljoprivrede – izjavio je nakon skupštine Jakopović.

U Otvorenom pismo koju je Copa Cogeca uputila EK izraženo je nezadovoljstvo stanjem u poljoprivredi te istaknuto, da ako se želi zaustaviti nezadovoljstvo i prosvjedi poljoprivrednika, EU mora vratiti poljoprivredu u središte svoje strategije.

– Mi smo ključni igrači u osiguravanju prehrambene sigurnosti za 450 milijuna potrošača EU i izvan nje, ali smo i čuvari ruralnih područja i bioraznolikosti. Posljednjih godina, glasovi europskih poljoprivrednika i poljoprivrednih zadruga slabo se čuju, a naša zabrinutost je uglavnom bila zanemarene. To se mora promijeniti odmah, jer trošimo dragocjeno vrijeme rješavajući stvarne probleme te se suočavamo sa brojnim gospodarskim, klimatskim i društvenim izazovima koji ugrožavaju životne uvjete i konkurentnost poljoprivrednika. Mnogi od nas se nalaze između nepodnošljivih rastućih troškova i tržišnih pritisaka, koje vrše nekoliko koncentriranih trgovaca i trgovačkih saveza koji djeluju unutar članica – poručili su EU poljoprivrednici.

Iz Copa Cogeca ističu kako rastući broj legitimnih prosvjeda poljoprivrednika posljednjih tjedana i mjeseci ističu hitnu potrebu da se EU ponovno usmjeri na ruralna područja i poljoprivredu, šumarstvo unutar svojih politika.

Implementiranje hitnih mjera

U kratkoročnom roku je zatraženo da se provede implementiranje hitnih mjera za pojednostavljenje rada i života poljoprivrednika te uvedu poticajne mjere. Hitno je potrebno eliminiranje pretjeranog administrativnog tereta za poljoprivrednike, te donošenje paketa pojednostavljenih mjera od strane Europske komisije koji omogućuje izuzeća od zahtjeva vezanih uz uvjete (npr. GAEC 7, GAEC 8) te potiče eko-sheme i agro-okolišne i klimatske obveze temeljene na tome.

Zatraženo je i unaprjeđenje prijedloga Komisije u vezi s obnovom autonomnih trgovinskih mjera sa Ukrajinom, uključujući žitarice, uljarice i med u sustav automatskih sigurnosnih mjera koje se predlažu za perad, jaja i šećer. Traži se izmjena referentnog razdoblja za ovaj sustav, ali i osiguravanje reciprociteta u standardima proizvodnje na farmama i ravnopravnog položaja u EU trgovini. Poslana je jasna poruka kako je potrebno zaustaviti Sporazum EU-Mercosur.

Nadalje, sve više se osjeća i uvoz nekih roba iz Rusije i Bjelorusije, koje se ‘formalno’ događa kroz uvoz preko uglavnom “kanala” iz Srbije, čulo se na sastanku Copa Cogece.

– Potrebno je osigurati da europske farme dobiju pravednu naknadu unutar lanca opskrbe hrane, s hitnom i učinkovitom provedbom Direktive o nepoštenim trgovinskim praksama u svakoj državi članici, te pravednijom raspodjelom cijena duž lanca zajedno s učinkovitom zabranom prodaje ispod troškova proizvodnje – poruka je EU poljoprivrednika.

Poručili su kako je u nadolazećim tjednima i mjesecima potrebno procijeniti utjecaj Zelenog plana na poljoprivredni sektor, dok je za mandat 2024.-2029. zatraženo smanjenje regulative.

– Sljedeći proračun EU-a mora odražavati brojne izazove s kojima se suočavaju poljoprivrednici. Trgovinska politika mora biti usklađena s ambicijom postavljenom na unutarnjem tržištu. Sve nove agro-povezane prijedloge treba poduprijeti izvedivim istraživanjem te se raspraviti s dionicima. Isto tako potrebno je da povjerenik za poljoprivredu i ruralna područja ima ključnu ulogu u EK odnosno da dobije poziciju potpredsjednik Europske komisije – stoji u Otvorenom pismu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba