Stravičan požar dogodio se početkom 2020. godine

Vlasnici obiteljskog doma u Andraševcu Gabrijeli Čičković određena kazna zatvora od 4,5 godine za smrt šestero štićenika

Objavljeno: 06.06.2022. Metropolitan

Visoki kazneni sud potvrdio je presudu od 4,5 godine zatvora vlasnici Doma za starije i nemoćne osobe “Zelena oaza” u Andraševcu Gabrijeli Čičković, u čijoj je ustanovi početkom siječnja 2020. u požaru poginulo šest štićenika, piše Dnevnik.hr.

Sud je u obrazloženju istaknuo kako smatra da je kazna opravdana i da će “utjecati na svijest građana da je činjenje kaznenih djela pogibeljno te da je kažnjavanje njihovih počinitelja opravdano. Time će se istovremeno pojačati povjerenje građana u pravni poredak koji treba biti utemeljen na vladavini prava. Osim toga, kazna sadrži i dostatnu količinu društvene i moralne osude za zlo koje je optuženica prouzrokovala žrtvama i članovima njihovih obitelji, ali i društvu u cjelini”.

Čičković se tijekom suđenja izjasnila da se ne smatra krivom, no osuđena je jer nije postupala po propisima i zaštitnim mjerama zbog čega je smrtno stradalo šestero teško pokretnih i nepokretnih korisnika. 

Inače, Čičković je u svom obiteljskom domu imala odobrenje i ispunjene uvjete za profesionalnu djelatnost pružanja socijalnih usluga skrbi sa smještajem starijih osoba za 13 starijih i nemoćnih osoba. Bez ičijeg je odobrenja kasnije proširila usluge skrbi sa smještajem starijih osoba i u svoj je objekt smjestila 19 korisnika te još šest nesretnika u pomoćni objekt koji je u požaru u potpunosti izgorio. 

Za skrb o svih 25 korisnika doma u noćnoj je smjeni radila samo jedna osoba, iako su štićenici doma bili potpuno ovisni o tuđoj pomoći, a jedna osoba nije bila dovoljna da pokrije potrebe svih korisnika. 

Podsjetimo, do požara u pomoćnom objektu je došlo zbog kvara električnog kalorifera koji se koristio za zagrijavanje prostorija.

Najnovije po kategorijama

SRCE I VOLJA JAČI OD OZLJEDA: ˝Doktor mi je rekao da više nikad neću moći voziti, a onda sam pobijedio na prvenstvu Zagorja. Sljedeća godina će biti top˝

SJEO NA MOTOR S TRI GODINE: NIKOLA HRANIĆ (20) DEČKO JE IZ BEDEKOVČINE O KOJEM BI SE MOGLO PRIČATI KAO O BUDUĆEM SVJETSKOM VELIKANU MOTOCROSSA

SRCE I VOLJA JAČI OD OZLJEDA: ˝Doktor mi je rekao da više nikad neću moći voziti, a onda sam pobijedio na prvenstvu Zagorja. Sljedeća godina će biti top˝

Objavljeno: 09.10.2022. Metropolitan
“Potencijal ovog područja je ogroman, unutrašnjost Hrvatske krije brojna bogatstva i zanimljivosti koje tek treba otkriti, a ja želim biti dio toga”

ŠTO NAM SE TO KRIJE ‘POD KUĆNIM PRAGOM’? DONOSIMO INTERVJU S BRITANSKIM ARHEOLOGOM SVJETSKOGA GLASA, MARKOM B. ROBERTSOM, KOJI SUDJELUJE U MEĐUNARODNOM ARHEOLOŠKOM PROJEKTU NA PODRUČJU RADOBOJA

“Potencijal ovog područja je ogroman, unutrašnjost Hrvatske krije brojna bogatstva i zanimljivosti koje tek treba otkriti, a ja želim biti dio toga”

Objavljeno: 03.09.2022. Metropolitan

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter