KAKO SU I NAJAVILI: OKO 400 VOZAČA SANITETA, MEDICINSKIH SESTARA I TEHNIČARA U SANITETSKOM PRIJEVOZU OD DANAS JE U ŠTRAJKU

Traže izjednačavanje plaća, ministar Beroš poručio da nema tolerancije za uskraćivanje zdravstvene skrbi

Objavljeno: 16.05.2022. Metropolitan

Kako su i najavili, oko 400 vozača saniteta, medicinskih sestara i tehničara u sanitetskom prijevozu, od danas je u štrajku koji će kako su rekli, trajati do ispunjenja njihovih zahtjeva, odnosno do izjednačavanja plaća svim vozačima u sustavu saniteta, piše Index.hr.

Organizator štrajka je Sindikat medicinske sestre/tehničari zajedno, a podršku im daju i Hrvatski sindikat hitne medicine te inicijativa Hitna uživo 194. Štrajka se u nekoliko područja u kojima je sanitet pod domovima zdravlja, a to su: Karlovac, Krapinsko-zagorsku županiju, Slavonski Brod, Knin, Vukovar, Bjelovarsko-bilogorsku županiju, Novalju, Šibenik, Drniš, Požegu i Novu Gradišku, dok se u sedam županija ( Zadarskoj, Sisačko-moslavačkoj, Koprivničko-križevačkoj, Virovitičko-podravskoj, Zagrebačkoj, Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj) u kojima je sanitet pod zavodima za hitnu medicinu, ne štrajka jer oni ne mogu štrajkati, ali će raditi isključivo prema pravilniku o sanitetskom prijevozu.

Ministar zdravstva Vili Beroš u nedjelju je kazao kako podržava svaki prosvjed koji je u skladu sa zakonom, ali nema tolerancije za uskraćivanje zdravstvene skrbi, dodavši da usuglašava rješenje sa svim dionicima koji odlučuju o plaćama vozača saniteta, podsjetivši da su Vlada i Ministarstvo prošle godine uspostavili dijalog sa sindikatima i pokazali volju za rješavanjem tog pitanja. Ministar je istaknuo da nema razloga za traženje rješenja na ulici ili ‘preko leđa’ pacijenata, dodavši da od domova zdravlja i vozača saniteta očekuje nastavak pružanja kontinuirane zdravstvene zaštite.

Podsjetimo, iz sindikata su prilikom najave štrajka kazali da će svi pacijenti koji su prioritetni, oni na dijalizi, onkološki i naručeni na operacije, biti prevoženi i za vrijeme štrajka, a prevozit će ih 30 posto vozača u domovima zdravlja koji će morati po zakonu raditi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba