Pripremaju se izmjene i dopune Zakona o radu

Poslodavci radnike više neće moći slati u mirovinu nakon 65. godine, moći ćemo raditi do 68. godine

Objavljeno: 09.06.2022. Metropolitan

Posljednjih su se mjeseci sindikati i poslodavci usuglašavali oko izmjena i dopuna Zakona o radu, a iste bi u drugoj polovici lipnja trebale biti objavljene i upućene u javno savjetovanje. Očekuje se da će zakonski prijedlog za Vladu biti spreman do kraja srpnja i da bi se trebao naći na jesenskom dnevnom redu Sabora piše Jutarnji list

Najbitnije novosti odnose se na dodatno ograničavanje sklapanja ugovora o radu na određeno kako bi se spriječile zlouporabe i takav ugovor bio iznimka na tržištu, na značajno proširenje mogućnosti dodatnog rada za drugog poslodavca, načine i uvjete povremenog i trajnog rada od kuće te na daljinu te na propisivanje platformskog rada. 

Među zanimljivijim novostima je i prijedlog produljenja dobi do koje radnik može biti u radnom odnosu sa 65 na 68 godina, no uvjet za ostvarivanje prava na umirovljenje ostaje na 65 godina. Poslodavci tako neće moći raskinuti radni odnos radnicima koji navrše 65 godina ako to radnici ne žele, dok će se nakon navršenih 68 godina radnik i poslodavac sami dogovarati. Ipak, kako napominje HUP-ov pregovarač za ZOR Nenad Seifert, kad se raskida radni odnos nakon 65 godina, radnici neće imati pravo na otpremninu s obzirom na to da oni tada odlaze u mirovinu.

Inače, Hrvatska je jedna od tri zemlje u EU koja ima zakonski određenu dobnu granicu kod koje prestaje radni odnos.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba