PREMIJER PLENKOVIĆ PREDSTAVIO NOVI MODEL MIROVINA -PRAVO NA DIO MIROVINE POKOJNOG SUPRUŽNIKA I POVEĆANJE NAJNIŽIH MIROVINA

“Za više od 155.000 korisnika mirovina će se povećati za oko 550 kuna mjesečno – učinit ćemo što možemo kako bi umirovljenici kojima dugujemo današnju Hrvatsku živjeli kvalitetnije“

Objavljeno: 09.06.2022. Metropolitan

Premijer Andrej Plenković predstavio je zakonske izmjene vezane uz novi model obiteljske mirovine i povećanja najnižih mirovina, kazavši da će se s dvije izmjene obuhvatiti oko 300.000 umirovljenika te izdvojiti 1,1 milijardu kuna, dodajući da će više od 136.000 korisnika dobiti deset posto veću mirovinu, odnosno prosječno 250 kuna, ukupno do 375 milijuna u 2023. godini.

O izmjeni prava na mirovinu pokojnog supružnika, kazao je premijer:

-Za više od 155.000 korisnika mirovina će se povećati za oko 550 kuna mjesečno – rekao je, dodajući da Vlada ovime šalje jasnu poruku da brinu o posebno osjetljivoj skupini umirovljenika koji kako je kazao, često žive sami i izloženi su siromaštvu.

Premijer je istaknuo i da će korisnici zadržati pravo i rada do polovice radnog vremena.

-Dakle, vlastita mirovina, druga mirovina, plus usklađivanje, plus mogućnost rada do pola radnog vremena, sve kumulativno – rekao je Plenković, dodajući da će mirovine do 2025. godine rasti tri posto.

-Od početka naše prve Vlade prosječna mirovina povećana je za petinu, a najniža za četvrtinu. Ovime realiziramo reforme u sklopu plana oporavka. Siguran sam da će predložene izmjene dugoročno imati pozitivne utjecaje, do 2025. godine ćemo uložiti oko 4,4 milijardi kuna. Možemo biti svi zajedno zadovoljni kako je na današnji dan broj osiguranika najveći unazad 20 godina, imamo 1,62 milijuna osiguranika što je dobra vijest i za naš mirovinski sustav i to nam osigurava veću održivost i sigurnost. Kao i do sada, nastavit ćemo skrbiti o umirovljenicima. Ne zaboravljamo da današnju Hrvatsku dugujemo našim umirovljenicima, mi ćemo učiniti što možemo kako bi živjeli kvalitetnije – kazao je Plenković, a ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić dodao je kako će izmjene na snagu stupiti 1. siječnja 2023. godine.

Ministar je istaknuo da su tri ključne promjene u novom Zakonu o mirovinskom osiguranju, pa naveo da se radi o povećanju osobne mirovine, omogućavanju korištenja dijela obiteljske mirovine i povećanju najniže mirovine za tri posto.

-Predviđeni najviši iznos predlaže se da bude 5850 kuna, kumulativno osobna i dio obiteljske mirovine po ovom modelu ne bi moglo prijeći taj iznos. Međutim, donošenjem zakona očekujemo da će biti provedena indeksacija pa očekujemo da ovaj iznos bude nešto veći, čak i da prijeđe iznos od 6000 kuna -kazao je, dodajući da će se najniža mirovina povećati za 287.000 umirovljenika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba