INTERVJU: Branko Bačić, kandidat za potpredsjednika na unutarstranačkim izborima u HDZ-u

OVI SU IZBORI VIŠE OD STRANAČKIH: ‘Boljeg kandidata od Plenkovića nema, ni u HDZ-u ni u Hrvatskoj’

Objavljeno: 13.03.2020. Alen Brodar

Branko Bačić kandidat je za potpredsjednika na unutarstranačkim izborima u HDZ-u, koji se održavaju u nedjelju. Ovaj šef HDZ-ovog saborskog kluba dio je tima aktualnog predsjednika stranke Andreja Plenkovića, a iza njega je dugogodišnja politička karijera. Bio je među prvim članovima Hrvatske demokratske zajednice, sudjelovao je u obrani Hrvatske, tri je puta bio izabran za načelnika općine Blato, a sada je u drugom mandatu predsjednik Županijskog odbora HDZ-a Dubrovačko – neretvanske županije. U razgovoru za Zagorje International, uoči nedjeljnih izbora po načelu “jedan član – jedan glas”, Bačić se osvrnuo na aktualnu situaciju vezanu uz koronavirus, komentirao kako prema njegovu mišljenju vratiti HDZ-u “stari sjaj” te nam otkrio zašto ima puno povjerenje u premijera Andreja Plenkovića.

FOTO: HDZ

Hoće li koronavirus na bilo koji način ugroziti unutarstranačke izbore u HDZ-u? Naime, prema neslužbenim informacijama, odaziv birača na unutarstranačke izbore u HDZ-u neće biti baš najbolji. Kakva su vaša predviđanja?

Ovakav izborni proces, koji podrazumijeva odabir šest najvažnijih dužnosti u stranci, po načelu jedan član jedan glas, presedan je stranačkom životu Hrvatske. Takvim procesom, u političkom i organizacijskom smislu, može se nositi samo jaka demokratska stranka. S obzirom da je kampanja za izbor predsjednika, zamjenika i četiri potpredsjednika pri kraju poduzimamo sve mjere da se u nedjelju održe izbori, a da istovremeno taj postupak ne bude opasan po zdravlje naših članova. U tom smislu Središnje izborno povjerenstvo HDZ-a uputilo je odgovarajuće naputke kako bi se na biračkom mjestu osigurali uvjeti sukladno preporukoma nacionalnog stožera. Ukoliko bi se situacija razvijala u smjeru koji će biti opasan za zdravlje građana, tada ćemo donijeti odgovarajuću odluku o zaustavljanju izbora.

Kako će se općenito, prema vašem mišljenju, koronavirus odraziti na gospodarstvo i turizam u Hrvatskoj?

Temeljem dosadašnjih saznanja, i informacija razvidno je kako će epidemija koronavirusa negativno utjecati na gospodarstvo i u tom kontekstu i na turizam. U ovom trenutku najvažnjie je brinuti o zdravlju naših sugrađana. Vlada, odnosno resorni ministri, vrlo aktivno surađuje s predstavnicima onih industrija koje su najviše pogođene krizom i priprema mjere koje bi pomogle u nastavku poslovanja.

FOTO: HDZ

Možemo li uskoro očekivati zatvaranje škola i vrtića zbog koronavirusa, po uzoru na susjede Slovence? Kakve se još mjere zaštite mogu očekivati i postoji li mogućnost da je u RH veći broj zaraženih od ovog kojim se sada barata?

Važno je da svi budemo svjesni da je ovo ozbiljna situacija, ne samo za Hrvatsku, nego i za cijeli svijet. Naša vlada se od trenutka izbijanja epidemije u Kini oslanja na ekspertizu naših epidemiologa i infektologa, što se pokazuje kao dobra odluka. Naravno, ključno je da građani slijede upute o samozaštitnom ponašanju, a sve odluke koje se donose su pravovremene, promišljene i razmjerne. Siguran sam da će tako biti i ubuduće.

U timu ste predsjednika stranke Andreja Plenkovića. Kako komentirate njegovo dosadašnje upravljanje strankom? Postoji li nešto s čime se ne slažete?

Utemeljitelj sam HDZ-a, prošao sam sve razine stranačkog upravljanja, član predsjedništva, glavni tajnik HDZ-a, u drugom mandatu sam predsjednik županijskog odbora Dubrovačko-neretvanske županije. S takvim iskustvom stranačkog upravljanja, držim da mogu relevantno ocijeniti Plenkovićevo upravljanje strankom. A ono podrazumjeva kontinuirane sjednice Predsjedništva i Nacionalnog vijeća, sa iznimno demokratskom raspravom i iznošenjem stavova po svim relevantnim točkama i odlukama. Nadalje, supsidijarnost stranačkog rada, koja podrazumjeva slobodu lokalnim tijelima u odlučivanju o svim pitanjima iz njihovog djelokruga podignuta je na najvišu razinu. I što je posebno važno jest postupanje, koje sasvim sigurno mogu potvrditi stranački dužnosnici na nižim razinama, prema kojemu predsjednik apsolutno podržava legalno izabrana tijela i dužnosnike, bez pokušaja bočnih intervencija, a čemu smo ranije često svjedočili.

FOTO: HDZ

Vjerujete li u ponovnu pobjedu Andreja Plenkovića na unutarstranačkim izborima? Zašto? Zašto je on bolji od oponenata?

Da, uvjeren sam u pobjedu Andreja Plenkovića na unutarstranačkim izborima. Prije svega jer njegov mandat i kao predsjednika HDZ-a i predsjednika Vlade opravdao naša očekivanja. Hrvatska je danas bolja i uređenija država i društvo nego prije njegove Vlade. A, mi u HDZ-u znamo kako birajući predsjednika HDZ-a, vodimo računa da biramo i državnika koji ima viziju i kapacitet, pobjediti na parlamentarnim izborima i povesti Hrvatsku i HDZ u novo razdoblje nove perspektive.
Za takav mandat, boljeg kandidata od Plenkovića nema, ni u HDZ-u niti u Hrvatskoj.

Kako ocjenjujete status HDZ-a u Krapinsko – zagorskoj županiji, a potom i u III. izbornoj jedinici?

Svugdje je HDZ u ovim krajevima jaka politička snaga, u mnogim jedinicama lokalne samouprave obnašamo vlast, svugdje smo stožerna politička stranka, ali jaka je i naša politička konkurencija.Krajevi koji nisu direktno pogođeni ratom, iako su dali izniman doprinos obrani hrvatske u cijelosti, imaju nešto raznolikije i “šarenije” političke preferencije. Ali to jasno nema nikakve veze niti sa državotvornošću niti sa nacionalnim nabojem, baš naprotiv.  Hrvatsko zagorje dalo je našeg najvećeg sina i našeg utemeljitelja dr. Franju Tuđmana i upravo zbog toga kao stranaka, kako politički, programski, kadrovski, tako i projektno, moramo uvijek voditi posebnu brigu o ovome predivnome hrvatskom kraju. To potvrđuje i sjednica Vlade u Krapini, čija je financijska težina bila 3,6 mlrd. kn novih projekata važnih za razvoj Hrvatskog zagorja.Upravo smo, prije petnaest dana na prijedlog vašeg zastupnika Žarka Tušeka, ovdje u našem nacionalnom svetištu Marija Bistrica, održali sjednicu Kluba zastupnika HDZ-a u Hrvatskom saboru zajedno sa predsjednikom Vlade i svim ministrima, čime smo potvrdili posvećenost Hrvatskom zagorju ali i uvažavanje političkog djelovanja svih naših članova na području Krapinsko-zagorske županije. U mom dragom prijatelju i “cimeru”, kako volim zvati Žarka Tušeka, našeg najmlađeg predsjednika županijske organizacije već osam godina, imate velikog zagovornika i velikog lobista.Njegove najbolje političke godine, uvjeren sam, tek dolaze. Činjenica da je HDZ KZŽ prema svim pokazateljima ipak naša najjača stranačka organizacija u ovoj izbornoj jedinici, pa i u ovom dijelu RH, samo govore u prilog onoga o čemu sam govorimEto, iako dolazim s juga Hrvatske, s otoka Korčuleiznimno volim Hrvatsko zagorje i vjerujem da će jedan dio naših članova ovdje prepoznati moju kandidaturu i moj dugogodišnji stranački rad. Vaš sam prijatelj i podupiratelj.

FOTO: HDZ

Neke afere, pogotovo ona bivšeg premijera Sanadera, a od novijih bivšeg ministra Kuščevića, negativno su utjecale na reputaciju Hrvatske demokratske zajednice. Kako vratiti povjerenje građana?

Pripremajući se za unutarstranačke izbore izradili smo i program Odvažno za Hrvatsku. Programom smo potvrdili političku poziciju HDZ-a, temeljenu na našim vrijednostima. A to znači da HDZ jest i bit će narodnjačka, državotvorna, domoljubna, demokršćanska stranka koja baštini i načela univerzalnih humanističkih vrijednosti. U kontekstu vašeg pitanja izdvojio bih poglavlje pravedna i učinkovita država, kojim, između ostalog propisujemo i visoke etičke standarde kojima gradimo takav HDZ koji ne smije biti žrtva grijeha pojedinaca.

Korupcija je i dalje problem broj jedan u hrvatskom društvu i politici. Kako je se otarasiti?

Snažna politička podrška neovisnim državnim tijelima za borbu protiv korupcije , policiji , DORH-u i Uskoku te snaženje samostalne i neovisne sudbene vlasti.. Programom planiramo i daljnju reformu pravosuđa i poboljšanje zakonodavnog okvira koji će preventivno sprečavati korupciju na svim razinama.

Kolinda Grabar – Kitarović poražena je na predsjedničkim izborima, kakva su vaša predviđanja za one parlamentarne?

Ima li Plenkovićeva Vlada snage i podršku građana za nove četiri godine?Ova Vlada Andreja Plenkovića, pokazala je snažan kapacitet u rješavanju brojnih izazova s kojima smo u proteklih tri i po godine bili suočeni. Podsjetiti ću na nekoliko takvih izazova. Prije svega onih gospodarskih, od Agrokora, Uljanika, Trećeg maja, Petrokemije, Đure Đakovića itd. Problem nezakonitih migracija, i najnovija epidemija koronavirusa doista su problemi s kojima se do sada ova Vlada odgovorno i uspješno nosi. Gospodarski uspjesi ove Vlade, koje mjerimo rastom BDP-a, uravnoteženim proračunom, rastom plaća i mirovina, najvećim brojem zaposlenih i najmanjim brojem nezaposlenih, investicijski kreditnim rejtingom, povećanjem socijalnih davanja temelj su naših optimističnih očekivanja u idućim izborima za Hrvatski sabor. Pridodamo li tome i nikad bolji i snažniji položaj Hrvatske u međunarodnoj zajednici, prije svega u EU i NATO-u, onda s pravom očekujemo pobjednički rezultat.

Rodom ste s otoka Korčule, a tri ste puta bili izabrani i za načelnika općine Blato. Kakav je život na otoku i kako razvijati hrvatske otoke?

Dugo vremena vodio sam državni resor koji je podrazumijevao brigu za naše otoke. Uveli smo brojne poticajne mjere i subvencije, koje se odnose na poboljšanje pomorskog povezivanja, potpore male vrijednosti otočnim poslodavcima, brojne projekte komunalne, prometne i društvene infrastrukture. Podigli smo time životni standard našim otočanima. Novim Zakonom o otocima usvojenim u Hrvatskom saboru prošle godine učinili smo iskorak u snaženju otoka, sukladno europskim politikama o regionalnom razvoju posebnih područja. Na hrvatskim otocima godišnje se odvija petina turističkog prometa Hrvatske, čime otoci doprinose gospodarskom razvoju Hrvatske. Ipak, život na otocima još uvijek je znatno skuplji od života na kontinentu. Poput ostalih djelova Hrvatske i naši otoci bilježe depopulaciju. Kako kaže pjesma “život je na škoju i radost i tuga”. Zato i nove sveobuhvatne mjere koje smo najavili oko demografske obnove i povratka naših mladih uvažavati će i specifičnu poziciju otoka, kako bih i njih u tom smislu oživili.

Kakva je vaša vizija HDZ-a u budućnosti?

Od prvog dana član sam HDZ-a i njezin utemeljitelj. Kao hrvatski branitelj sudjelovao sam u obrani i oslobađanju Hrvatskog juga i deblokade Dubrovnika. Ponosni smo naraštaj koji je imao privilegij stvaranja svoje suverene države. Devedesetih godina prošlog stoljeća riješili smo pitanja naše suverenosti. Sada su pred nama drugi izazovi. Ovi su izbori više od stranačkih, jer o HDZ-u uvelike ovisi kakva će Hrvatska biti u budućnosti i u kojoj će se mjeri ispuniti očekivanja hrvatskog naroda. Naša misija ostaje nepromijenjena – nastaviti rješavati sve ključne probleme suvremenog hrvatskog društva, boriti se za boljitak hrvatskih ljudi, vodeći se pritom državotvornim, domoljubnim, demokršćanskim i narodnjačkim vrijednostima koje su u temeljima politike HDZ-a punih 30 godina.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba