U ZAGREBU TRAJE SKUP PODRŠKE ZA MIRELU ČAVAJDA, SLUČAJ KOMENTIRAO I TOMAŠEVIĆ

“Neprihvatljivo je da svi liječnici u Sv. Duhu imaju priziv savjesti pri pobačaju – očito je da nešto ne funkcionira na razini države”

Objavljeno: 06.05.2022. Metropolitan

Cijela se Hrvatska u proteklih nekoliko dana upoznala sa slučajem trudnice Mirele Čavajda koja nosi bebu sa zloćudnim tumorom na mozgu. Priču je u javnost na svojem Facebook profilu opisala novinarka Ivana Paradžiković, ujedno i prijateljica Mirele Čavajda. 

– Ovo je moja prijateljica. U šestom mjesecu trudnoće. 25 tjedana sreće, uzbuđenja i iščekivanja prekinuo je uobičajeni utorak, redovit pregled kod ginekologa. Mirelina beba ima tumor. Jako velik tumor. U otpusnom pismu piše maligan. Posljednja četiri tjedna toliko je uznapredovao da su bebine šanse da preživi… nikakve. Ako kojim slučajem preživi, bit će s teškim prirođenim tjelesnim ili duševnim manama. Tumor je u glavi, pritišće mu mali mozak. Veći praktički od njega samoga – napisala je novinarka. 

Liječničke prognoze su da dijete neće doživjeti porod ili pak da će se roditi, ali će živjeti vrlo kratko, s najtežim invaliditetom. 

Uslijed tih šokantnih saznanja, Čavajda je odlučila prekinuti trudnoću i tu su nastupili brojni problemi jer, iako hrvatski zakoni ne brane prekid trudnoće u ovakvim slučajevima, u niti jednoj bolnici kojima se Čavajda obratila, liječnici nisu odobrili zahvat.   

U Zagrebu se danas održava i skup podrške Mireli Čavajda, a organizacije civilnoga društva uputile su zahtjeve za dostupan, siguran i legalan prekid trudnoće u Hrvatskoj ispred Hrvatskoga sabora, piše Index.hr.

– Ako jedan ministar nema utjecaj i kontrolu na svoj vlastiti resor, doista, za zapitati se u kakvoj mi to državi živimo – rekla je tom prilikom Marinela Matejčić iz riječke udruge PaRiter.

O cijelom se slučaju u sinoćnjem RTL Direktu oglasio i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević. 

– Bolnica Sv. Duh obavlja prekide trudnoće od 10. do 22. tjedna, ali ne nakon 22., što je ovdje slučaj. Povjerenstvo je zaključilo u zakonskom roku da postoje indikacije. Ono što kaže osoblje Sv. Duha da nemaju iskustva s tim. Ono što je meni neprihvatljivo kada govorimo o prekidima trudnoće zakonski dozvoljenima, do 10. tjedna bez medicinskih indikacija, u gradskoj bolnici Sv. Duh svi liječnici i sve medicinske sestre na ginekologiji imaju priziv savjesti. To mi je neprihvatljivo, da se u gradskoj bolnici takva stvar dogodila – rekao je Tomašević, pa nastavio: 

– Očekujem od novog vodstva bolnice da se to riješi. Privremeno se to rješava na način da je sklopljen ugovor s bolnicom Merkur, tu očito nešto ne odgovara i ne funkcionira na razini Hrvatske ako 60 posto liječnika ima priziv savjesti, a u Sloveniji koja ima isti zakon je to samo tri posto. Ne mogu to promijeniti na razini Hrvatske, to očekujem od ministra zdravstva i Vlade, ali ono što mogu i moram je ono što je vezano uz Sv. duh kao najveću gradsku ustanovu i to očekujem od novog vodstva – poručio je gradonačelnik. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba