BEROŠ O SLUČAJU ČAVAJDA

˝Liječnici danas smatraju da bi trebalo pokušati liječiti dijete˝

Objavljeno: 06.05.2022. Metropolitan

Nakon današnje sjednice Vlade, ministar zdravstva Vili Beroš obratio se novinarima na temu obitelji Čavajda istaknuvši kako o takvim slučajevima treba dobro komunicirati, ali i naglasio kako ne može reći da je bilo krivog postupanja u četiri ustanove koje su odbile izvršiti pobačaj. Uz to, dodao je kako je liječnicima uputio dopis da moli da adekvatno postupaju s pacijentima. Zatražio je, tvrdi, očitovanja od svih ustanova i sagledat će postoje li elementi za postupanje inspekcije, piše net.hr.

Osvrnuo se potom na zakon pa istaknuo kako se govori da je moguć pobačaj i nakon deset tjedana trudnoće te kako se u RH može i mora primijeniti takav zakon.

– Teško mi je komentirati poseban slučaj jer nije etički govoriti o detaljima bolesti, pogotovo u slučaju toliko senzibilizirane javnosti i obitelji. Objektivnosti radi, moram vam reći, a ovih dana sam bio u kontaktu s 30 – 40 ginekologa. U ovom trenu, osim što znamo da dijete ima nakupinu, ne znamo je li to krvarenje, tumor, benigni, zloćudni. Ne znamo o čemu se radi. Stoga su moje oči bile uprte prema drugostupanjskoj komisiji u Petrovoj – rekao je Beroš, pa podsjetio na sličan slučaj iz Rijeke.

– Ženu su uputili u Sloveniju, a to je apsolutno neprihvatljivo. Ministarstvo je tada donijelo ovlaštenje za formiranje drugostupanjske komisije koje rješava upitne elemente. Osim ginekologa, sestre i socijalnog radnika iz prvostupanjske komisije, drugu čine liječnici specifični za određenu patologiju, čine je i sudac i socijalni radnik – rekao je Beroš pa kazao kako se iznenadio u razgovoru s ginekolozima:

– Iznenadilo me u razgovoru s ginekolozima jer sam očekivao da će stići upit drugostupanjskoj komisiji od strane odvjetnice ili od gospođe, on do sada nije došao. Rok za podnošenje žalbe na prvostupanjsku odluku je tri dana. Kontaktirao je kaže, prvostupanjske komisije jer je htio otkriti je li riječ o problemu koji je nespojiv sa životom – rekao je Beroš.

– Čorušić me izvijestio da je komisija od sedmero članova zaključila da u takvom slučaju moguće neurokirurško liječenje ako porod prođe dobro. Potrebno je utvrditi o kakvoj se nakupini radi, je li to maligni, dobroćudni, krvarenje koje imponira da je tumor. Tek nakon što se sazna kakva je bolest posrijedi, onda se poduzima dalje. Ako je tumor, može se provesti neurokirurško liječenje. Liječnici danas smatraju da bi trebalo pokušati liječiti dijete – kazao je Beroš.

Na na pitanje o tome što bi učinio da se ovo dešava njegovoj kćeri, ističe kako bi bilo užasno te kako on pokušava institucionalno postupiti. Ako je istina da nema ginekologa u Svetom Duhu koji bi učinio taj postupak, navodi kako je to problem ravnatelja bolnice. Oni imaju naputak da, ako njegovi liječnici imaju priziv savjesti, iako je čudno da imaju baš svi, sklopljeni ugovor s vanjskim liječnicima kojima država plaća.

Ako Čavajda ode u utorak na prekid trudnoće, što će se onda dogoditi? Beroš kaže kako očekuje da se javi drugostupanjskom povjerenstvu, a mišljenje stručnog tima smo, kako je zaključio na kraju, čuli.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba