NOĆNI KLUBOVI ĆE SE OTVORITI TEK KADA SE CIJEPI DOVOLJAN BROJ MLADIH

EPIDEMIOLOGINJA MAYER: Bila bih najsretnija da imamo procijepljeno 80 posto stanovništva, onda bih vam mogla reći datum. Ovako ne vidim da bi to moglo biti skoro

Objavljeno: 08.09.2021. Metropolitan

U RTL Direktu gostovala je epidemiologinja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Dijana Mayer, koja je otkrila da će se u noćnim klubovima ponovno moći plesati tek onda kada se procjepi dovoljno mladih, piše RTL.hr.

Naime, u Hrvatskoj je dosad cijepljeno 20.000 mladih, a Mayer ističe kako smo, gledajući taj podatak, do mogućnosti plesa u noćnim klubovima još uvijek daleko.

– Bila bih najsretnija da imamo 80 posto stanovništva procijepljeno, onda bih vam sa sigurnošću mogla reći datum, a ovako ne vidim da bi to moglo biti skoro – istaknula je Mayer.

Podsjetimo, trenutno bez ograničenja rade kafići i restorani, svadbe se održavaju normalno, a ljetos su radili i noćni klubovi koji imaju terase, no klubovi u zatvorenom i dalje su zatvoreni. Noćnim i disco klubovima i barovima iz takozvane kategorije “barovi” dopušten je rad do zore, no samo na otvorenim prostorima i uz EU digitalnu COVID potvrdu. Ugostitelji su istaknuli da tu postoji jedna zamka jer noćni klubovi koji rade na otvorenom iza ponoći mogu raditi isključivo ukoliko se nalaze izvan naseljenog područja, a takvih je klubova po procjeni Nacionalne udruge ugostitelja, jedva pet.

– Teško je kontrolirati, to je gotovo nemoguće kontrolirati, mladi odlaze u klubove da bi se družili i zabavljali, o nošenju maske i držanju razmaka besmisleno je govoriti – pojasnila je Mayer.

Suvlasnik jednog noćnog kluba Davor Pecci ističe kako klubovi mogu puno bolje iskontrolirati COVID potvrde nego što to mogu učiniti kafići u zatvorenom, za koje ne treba imati COVID potvrdu i nitko ništa ne pita.

– Mi na ulazu u klub baš možemo iskontrolirati jer kontroliramo i godine, da maloljetni ne uđu. Jako dobro možemo iskontrolirati je li netko cijepljen, ima potvrdu, negativan je ili nije. Jednostavno ne znam zašto nam ne dozvoljavaju da radimo. Te mjere za neke vrijede, za neke ne. Klubovi su stigmatizirani, mi smo kao leglo zaraze, odavde se sve širi, nigdje se ne šiti korona, nego kod nas u klubovima. Do ponoći, iza ponoći to je meni apsurd. Evo jedan prijedlog Vladi – neka kaže mladima da će ako se cijepe, moći ići u klubove. Mi samo želimo početi raditi, na bilo koji način i spremni smo na kompromis – kazao je Pecci.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba