O SINOĆNJOJ NESREĆI KOD NOVSKE: VLAK SE NIJE ZAUSTAVIO NA SIGNALU STOP?

PRESTRAŠNA TRAGEDIJA: Preminule su tri, a ozlijeđeno je 11 osoba, među njima i dijete

Objavljeno: 10.09.2022. Metropolitan

U sinoćnjoj nesreći u mjestu Rajić kod Novske poginule su tri osobe, a ozlijeđeno ih je 11. Ozlijeđeni su u bolnice u Slavonskom Brodu, Pakracu i Novoj Gradiški, a jutros se na mjestu teške željezničke nesreće nastavlja očevid.

Podsjetimo, nesreća se dogodila jučer oko 21.30, a prema riječima Tomislava Antuna Bibera, glavnog istražitelja željezničkih nesreća iz Agencije za istraživanje nesreća u zračnom, željezničkom i pomorskom prometu, ˝vidljivo je kako je došlo do naleta putničke garniture na teretni vlak, koji je ostao u kvaru. Prema nekakvim spoznajama, putnički vlak nije se zaustavio na signalu stop˝, piše 24sata.

– Oko ponoći je dovezeno sedam pacijenata, dva hrvatska i pet stranih državljana. Od obrađenih, dvoje pacijenata ima teže ozljede, a pet lakše. Nitko nije životno ugrožen. Radi se o koštanoj traumi kod teže ozlijeđenih – rekao je dežurni kirurg u općoj bolnici Nova Gradiška za HRT Mario Špoljar.

– Ja sam jednog gospodina obrađivao, on je sjedio i pričao u kupeu sa svojim suputnikom, došlo je do naglog udara. Pošto nisu bili vezani, inercijski su izletjeli prema naprijed i zadobili ozljede – dodao je.

Ravnateljica Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maja Grba Buljević, također je za HRT rekla da je osam timova hitne bilo na terenu unutar 35 minuta, a iza toga su podignuta još četiri tima iz susjednih županija.

– To je bila jedna kompleksna situacija. Prvo je bio mrak, drugo se morala isključiti struja da ne bi nekoga napon… Bilo je udaljeno područje, ne možeš stati autom pa samo izaći, ali su sve žurne službe ispomagale jedna drugu i na taj način se zbrinulo onog kog se moglo. Nažalost, imamo i tri preminule osobe – rekla je Grba Buljević.

Jutros se oglasila i JVP Novska koja je objavila prizore s mjesta nesreće, uz opis ˝Kad misliš da ne možeš više, tad najviše moraš! Iskrena sućut obiteljima…˝.

JVP Novska

Luka Pešut, načelnik PU sisačko-moslavačke, za N1 otkrio je sve detalje koji su do sada poznati. Kazao je kako nitko nije životno ugrožen, da će se sami tijek nesreće utvrditi očevidom koji će trajalo još minimalno pet, šest sati.

– Ova pruga, tu je dozvoljena brzina 120 kilometara na sat – naveo je i dodao kako se točna brzina kojom je vlak išao ne zna.

Navodi da se još ne zna zašto je teretni vlak stajao. Trenutno je pruga zatvorena, a tek nakon gotovog očevida bit će omogućen promet. Dotad će tim dijelom prometovati autobusi.

“Očevid može potrajati poprilično dugo, dok sve ispitamo, još pet-šest sati”, rekao je.

Sinoć je na mjesto nesreće iz Krapine žurno stigao i premijer Vlade Andrej Plenković.

– Žalimo zbog strašne tragedije uslijed sudara vlakova kod Novske te izražavam sućut obiteljima poginulih. Zahvaljujem svim službama koje su pružile pomoć i zbrinule sve ozlijeđene. Istraga će utvrditi sve okolnosti ove željezničke nesreće – rekao je.

Twiiter / Vlada RH

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba