U tijeku je očevid sudara vlakova kod mjesta Rajić od kojih je putnički bio star 40 godina

[FOTO] POGINULI RADNICI HŽ-a I DIJETE: ˝Bio je to strašan udarac, kao da nas je pogodio tenk, vagon se preokrenuo˝

Objavljeno: 10.09.2022. Metropolitan

Vatrogasci iz Novske objavili su danas fotografije sinoćnje intervencije u sudaru vlakova kod Novske, u mjestu Rajić, a u kojoj su poginule tri osobe, a od 11 ozlijeđenih osoba sedam je u novogradiškoj bolnici, tri u Slavonskom Brodu i jedna u Pakracu.

Učitelj iz Vinkovaca i putnik iz vlaka Denis Sablić koji se sudario s teretnim kod Novske, dao je izjavu za medije jutro nakon teške nesreće. Kaže da je lakše ozlijeđen, odnosno da ima slomljena dva rebra.

– Puno bolje se osjećam nego u onome vlaku. Lakše mi je sad jer smo van toga. Bio sam u vagonu do lokomotive. Baš pred Rajićem sam sklopio oči dvije, tri minute. Bio je to strašan udarac, kao da je tenk pogodio vlak. Vagon se preokrenuo. Puzao sam, osjećao sam da sam dobro. Čujem vani ljude kako viču, čuo sam ženu kako doziva muža. Čuo sam vatrogasce… Nisam znao za sebe prvih pola sata. Bojao sam se za sebe i svoj život. Vagon je pao bočno, nije bilo svjetla. Ostao sam sam u mraku. Čuo sam vatrogasce kako govore da jedan čovjek zapomaže. Brzo su došli i izvukli me van. Hitna je došla iz Nove Gradiške i Novske i oni su svi pomagali – ispričao je za Index.

Je li u vlaku bilo migranata?

– Ne mogu reći je li među putnicima bilo migranata. Možda ih je bilo jer su stalno na toj ruti. Itekako sam svjestan što se jučer dogodilo. Napukla su mi dva rebra. Po prirodi sam optimist, veseljak. Vjerujem da će sve biti okej – dodao je.

Iz bolnice u Novoj Gradiški za HRT je potvrđeno da je primljena peteročlana obitelj iz Irana – baka, djed, sin, snaha i dječak star između 6 i 7 godina. Ne govore engleski jezik te je samo dvoje članova dalo nadležnima svoje podatke. Najteže je ozlijeđena starija ženska osoba koja ima ozljede kralježnice. Teže ozlijeđen je i jedan hrvatski državljanin, učitelj iz Novske, koji ima ozljede prsnog koša. Drugi hrvatski državljanin, hospitaliziran u toj bolnici, ima lakše ozljede.

Željko Ukić, predsjednik Uprave HŽ Putnički prijevoz, za N1 je jutros otkrio u kakvom je stanju putnički vlak koji je naletio na teretnu kompoziciju koja je bila zaustavljena.

– Vlak je star 40 godina, ali je tehnički ispravan i pouzdan. Prije dva dana imao je servisni pregled i sve je bilo u redu. Uvjeti vožnje vlaka, za to ću morati pričekati istragu – kazao je Ukić.

Inspektor Agencije za istraživanje nesreća Tomislav Antun Biber za N1 je potvrdio da su poginula dva zaposlenika HŽ-a koji su tada bili na svojoj dužnosti, a treća poginula osoba bila je maloljetna.

– Treba se pristupiti micanju opreme, vagona, gdje će se utvrditi u kojem su položaju bili pojedini uređaji. Pristupit će se i uzimanju zapisa iz teretnog vlaka. Plan je da se sljedećih tjedan do dva očitaju svi zapisi i krene u analizu i onda ćemo moći reci točniju informaciju uzroka ove ozbiljne nesreće – kazao je Biber i dodao da je strojovođa teretnog vlaka javio dispečeru o kvaru.

– U tijeku je bila komunikacija strojovođe teretnog vlaka s dispečerima i oni su, baš kad je došlo do naleta, išli komunicirati prema dispečerima HŽ Infrastrukture – rekao je Biber za Index.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba