OSUMNJIČENE TRI RAVNATELJICE I OSAM ZAPOSLENICA:

EU fond oštetile za 4,2 milijuna kuna: Lažirale broj posjeta korisnicima i za to tražile povrat troškova

Objavljeno: 01.08.2022. Metropolitan

Policijski službenici PU varaždinske, temeljem naloga Županijskog državnog odvjetništva u Varaždinu, dovršili su kriminalističko istraživanje nad 11 osoba, za koje se sumnja da su kao zaposlene i odgovorne osobe jednog Centra za rehabilitaciju iz Varaždina počinile kaznena djela subvencijske prijevare i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.
Naime, utvrđeno je kako su od listopada 2013. do kolovoza 2016. godine, žene starosti 55, 44 i 40 godina, kao ravnateljice jednog Centra za rehabilitaciju u Varaždinu, provodile jedan projekt Europskog socijalnog programa kroz socijalne mobilne timove, prema socijalno potrebnim korisnicima. Za pružanje socijalnih usluga osigurana su novčana sredstva iz Europskog socijalnog fonda u ukupnom iznosu od oko 563.000 eura. Kao odgovorne osobe, svjesne da članovi mobilnih timova u dogovoru s njima nisu izvršili projektima predviđeni broj posjeta krajnjim korisnicima, neistinito su ih prikazali izvršenima u potrebnom broju.

Po nalogu ravnateljica, zaposlenice starosti 35, 45, 40, 34, 36, 42, 32 i 49 godina su kao ovlaštene osobe za provođenje projekata krivotvorile isprave, odnosno lažno su prikazivale kako je više usluga odrađene od stvarno izvršenih posjeta.
Također su tijekom obnašanja dužnosti kao ravnateljice, jednoj državnoj instituciji, kao posredničkom tijelu, podnijele zahtjeve za isplatu osiguranih novčanih sredstava, priloživši im potpisne liste s neistinito iskazanim podacima o broju posjeta korisnicima, a na temelju kojih podataka je na račun Centra ukupno isplaćen novac u iznosu od oko 1.400.000 kuna. Visina pričinjene materijalne štete Europskom socijalnom fondu procjenjuje se na oko 4.200.000 kuna.
Protiv svih 11 počiniteljica je podnesena kaznena prijava zbog počinjenih kaznenih djela subvencijske prijevare i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba