STOŽER CIVILNE ZAŠTITE RH GOVORIO JE O AKTUALNOJ SITUACIJI S KORONAVIRUSOM

Capak: “Na Pfizerovo cjepivo bilo je ozbiljnih reakcija. Ruski proizvođač pokazao je interes za registraciju cjepiva u EU, a o rezultatima tih razgovora mi ne znamo ništa”

Objavljeno: 29.01.2021. Ante Ferara

Nacionalni stožer civilne zaštite u petak je održao redovitu konferenciju za novinare. Ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak izvijestio je o 14-dnevnoj incidenciji na 100.000 stanovnika.

– Prije tjedan dana je bilo 643 novooboljela od 4863 testiranih, a prije dva tjedna 715 novooboljelih od 5335 testiranih. U prvih 5 dana ovoga tjedna bilo je 2619 novooboljelih, a prošli tjedan 3015. Brojka je za 13% manje od brojke prethodnog tjedna pa imamo i daljnji ublaženi silazni trend. Incidencija po županijama je 189,0 prosječno. Najvišu incidenciju ima SMŽ, a najnižu Istarska. Hrvatska je na 7. mjestu na ljestvici zemalja EU. Nižu incidenciju od nas ima šest zemalja. Ukupna stopa smrtnosti na milijun stanovnika je 1196,8, što nas stavlja na 20. mjesto na ljestvici zemalja EU. U zadnjih tjedan dana prosječni udio pozitivnih testova je bio 11,2. Utrošili smo više od 79.000 doza cjepiva. Do danas smo primili 409 nuspojava na Pfizerovo cjepivo i 11 sumnji na nuspojave na cjepivo Moderne. Uglavnom su to lokalne reakcije, febrilitet, bol na mjestu primjene i glavobolja, a na Pfizerovo cjepivo je bilo i nekoliko ozbiljnih reakcija. Dvije su zahtijevale primjenu adrenalina, a 22 korištenje drugih medikamenata – rekao je Capak.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je kako se i na tjednoj i na dnevnoj bazi bilježi pad novozaraženih

– To se odražava i na broj hospitaliziranih. Danas je prvi put nakon dugo vremena ispod 1300, ali i dalje dio njih ima tešku kliničku sliku. I dalje je relativno veliki broj ljudi na respiratoru, a imamo i veliki broj preminulih. To ukazuje da je klinička slika u zimskim vremenima teška. To nam dozvoljava oprezno razmišljanje o postupnom relaksiranju mjera, ali ne dozvoljava nam relaksirano ponašanje. Treba uzeti u obzir i činjenicu da su novi sojevi virusa, britanski i južnoafrički, u zemljama u našem susjedstvu. Tu je i zastoj u cjepivu. Toga moramo biti svjesni i to naglašava naše odgovorno ponašanje i tome nema alternative – rekao je Beroš.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je rekao da odluka o nužnim mjerama ograničenja i preporukama stupa na snagu večeras u ponoć.

– Odlučili smo da odluka stupi na snagu večeras u ponoć i da traje do 15. veljače – kazao je Božinović

Udruge pacijenata traže da se visokorizične skupine cijepe s cjepivima koja imaju 95% učinkovitost.

– Ne samo visokorizični nego i svi ostali građani. Treba im omogućiti cijepljenje čim kvalitetnijim cjepivom ali pitanje je kakva cjepiva su nam dostupna. Podržavam takvu ideju. Osobe koji su kronični bolesnici i visoke dobi prvi na redu za cijepljenje, a treba naglasiti i da bi im bilo potrebno omogućiti cijepljenje čim kvalitetnijim cjepivima. Odvijaju se brojne rasprave na temu koje cjepivo nabaviti. Ono koje je sigurno i učinkovito. Ne možemo računati na cjepiva koja su tek sada u fazi testiranja. Za njih nema pouzdanih dokaza da su učinkoviti. Još neki proizvođači razvijaju nova cjepiva. Novavax je u 2. i 3. fazi kliničkog ispitivanja, u 3. fazi studije u Britaniji je pokazalo učinkovitost od 89% za uobičajeni i novi soj virusa – rekao je Beroš.

Capak je odgovorio na pitanje hoće li cjepivo Astra Zeneca danas biti registrirano i kada dolazi u RH.

– Cjepiva se za područje EU registriraju u Europskoj agenciji za lijekove koja ima stroge procedure i legislative. To znači da ne može aplicirati i registrirati se netko tko ne zadovoljava te kriterije. To je cijena sigurnosti naših cjepiva. Ona garantiraju sigurnost. Za druga cjepiva za koje nemamo podatke i koja nisu na transparentan način došli na tržište, ne možemo tvrditi da su sigurna. Čekamo da Europska agencija za lijekove kaže je li cjepivo sigurno i učinkovito. Podaci koji kažu da se Astra Zeneca ne može koristiti za starije od 65, ne možemo ih potvrditi jer nemamo dovoljno podataka za to. Na kraju dana je dogovoreno da će danas Astra Zenecino cjepivo biti registrirano. Najavljeno je da bismo do kraja veljače trebali dobiti 156.158 doza njihovog cjepiva, i to u tri tranše – rekao je Capak.

Božinović se osvrnuo na najave prosvjeda ugostitelja i vlasnika teretana zbog nepopuštanja mjera za njih.

– Ja se još nadam da do toga neće doći jer nema razloga za to. Mjere su samo produženje mjera koje vrijede već dva mjeseca i u tih dva mjeseca smo došli do toga da iako i sada imamo najliberalnije mjere u Europi, imamo i jasan trend pada broja novozaraženih. Ne možemo biti potpuno zadovoljni. Taj broj treba još uvijek spuštati. Mi moramo voditi računa o životima i zdravlju. Epidemiološka struka u pripremi ove odluke je postavila prioritete i oni se ne odnose samo na ovu situaciju nego su načelnog karaktera. Kad se ide u popuštanje, osnovno pravilo je da ono mora biti postupno, a s obzirom na okolnosti oko nove varijante virusa i kašnjenja cjepiva, mi moramo ići oprezno. U tom kontekstu naš referentni centar za epidemiologiju je postavio jasna načela: ako se ide s popuštanjem, na prvom mjestu je zdravlje što uključuje sport i obrazovanje, nakon toga gospodarstvo a onda ostale djelatnosti. Ne vidim razloga da se tu nešto mijenja. Za te djelatnosti nitko u svijetu nije pronašao recept. U članicama EU su ti objekti zatvoreni već od listopada. Mi smo pokušavali držati ih što više otvorenima. Predstavnici ugostitelja su nam tada jasno govorili da se 90% njihovih članova ne pridržava epidemioloških mjera. Ako do 15.2. i dalje bude silazna putanja i ne dogodi se neka nova varijanta virusa, i situacija s cjepivom će biti jasnija nego danas i znat ćemo gdje smo s dozama, onda možemo razgovarati o tome da se stvari korigiraju u smjeru u kojem bi svi bili zadovoljniji. Nije nam u interesu donositi odluke da bi bilo kome napravili štetu. Cilj je da nam se ne dogodi ono što je bilo u 11. i 12. mjesecu kad su nam bolnički kapaciteti bili na rubu izdržljivosti. Kada je to prijetilo zdravstvenom sustavu, a ne govorimo samo o covidu, tada nitko nije razgovarao ni o ovim objektima ili uslugama. Donijeli smo odluke koje smo donijeli i svi su ih prihvatili kao nužnost. Je li nama stvarno treba da se opet nađemo u tako teškoj situaciji i opet ponavljali naučene lekcije, ili možemo uzeti sve elemente u obzir i donijeti jednu racionalnu odluku? – rekao je Božinović.

Pojasnio je na koji način mogu raditi bazeni za treninge.

– Nema tuširanja i korištenja zajedničkih prostora. Sam boravak u bazenu je manje rizičan zbog klora u vodi i zbog vlažnosti u zraku, što znači da se virus sporije širi. To u praksi znači: dođeš na bazen, presvučeš se, kad izađeš, opet se presvučeš i ideš doma. Nema zadržavanja, zajedničkih svlačionica, tuširanja… To se sve može obaviti doma, glavni cilj je da se obavi trening – pojasnio je Božinović.

Odgovorio je i na pitanje kojim kriterijima se Stožer vodio kada je riječ o popuštanju mjera.

– Kriteriji su ono što smo iskomunicirali. Mišljenje epidemiologa je da se može ići u mala popuštanja. To mora biti postupno i oprezno i u tom slijedu prioritizacija popuštanja kreće od obrazovanja i zdravlja, zatim gospodarstva i onda sve ostalo. Kod konkretnih rješenja se predlagalo nešto na tragu onoga što se pretočilo u odluke – rekao je Božinović.

Uslijedilo je pitanje o tome da će županije same odlučiti o otvaranju škola.

– Oni zapravo mogu na temelju preporuka donositi samostalne odluke. Naš načelni stav je da županije u ovoj fazi mogu donositi odluke koje su strože od nacionalnih, ali to se ne primjenjuje kad govorimo o školskom sustavu. Polazimo od toga da oni mogu procijeniti situaciju jer županije su prilično različite jedna od druge. To nisu situacije koje treba odrezati horizontalno. Ne vidim problema u činjenici da neke županije donose samostalno odluke. To ne vidimo kao problem – rekao je Božinović.

Capak je odgovorio na pitanje jesu li članovi Vlade i Stožera primili drugu dozu cjepiva.

– Mi smo 15.1. saznali da postoji mogućnost da Pfizer isporuči manje količine cjepiva kroz 4 tjedna. To se i ostvarilo, prva manja količina koja je došla je stigla sad u ponedjeljak. Zbog tog manjka cjepiva je došlo i do promjene dinamike cijepljenja. Mi smo svima rekli da čuvaju druge doze. Ipak je došlo do određenog pomaka u cijepljenju i zato će Vlada biti cijepljena unutar 7 dana od ovoga četvrtka kad im je bilo 3 tjedna a Stožer se cijepio jer vijala iz kojeg smo se cijepili potiče od proteklog tjedna. Jednom kad ih se izvadi iz frižidera, moraju se potrošiti u roku od 5 dana, time smo se mi cijepili sada u utorak – odgovorio je Capak.

Tko će biti pravno odgovoran ako zbog cjepiva dođe do neželjenih posljedica?

– To je pravno pitanje. Proizvođači su nakon pregledane dokumentacije dobili odobrenje, bili su dužni prijaviti sve što su vidjeli tijekom kliničkih studija. Četvrta klinička faza je vječna dok god neki lijek ili cjepivo postoji, neke nuspojave se mogu zabilježiti i nakon 5, 10 ili 15 godina. Nakon što se dokaže neka nuspojava cjepiva, dalje idu medicinske analize, a pravorijek mogu imati i pravnici ako dođe do nekog spora. To nije jednoznačno pitanje – rekla je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić.

Gdje je nestala gripa?

– Do sada u Hrvatskoj nismo zabilježili niti jedan slučaj gripe. Pregledali smo niz uzoraka i nismo pronašli niti jednu gripu. To ne znači da je ona nestala. Neke zemlje na sjevernoj hemisferi izvještavaju o gripi, ali se radi o svega nekoliko slučajeva. Čini se da će ovdje incidencija gripe biti niža u odnosu na prisustvo gripe prošle godine. Mjere protiv covida su sigurno učinkovite i protiv gripe jer se šire na isti način, kapljičnim putem i aerosolom. Niti protiv jedne respiratorne infekcije maske ne štite 100%. Kad bi prisustvo gripe bilo veće, sigurno bi neki koji nose masku oboljeli, pa tako se to događa i s covidom – rekao je Capak.

Capak je rekao da će u Hrvatskoj svi dobiti drugu dozu cjepiva na vrijeme. Spomenuo je i pregovore o ruskom cjepivu.

– Radi se uobičajena procedura dogovora s Europskom agencijom za lijekove. Trenutno nemamo informacija koji je bio sadržaj tih razgovora i koja bi bila dinamika predaje registracije na području EU – rekao je Capak.

Markotić je rekla da nije problem ako netko ne primi drugu dozu na točno određen dan, no problem je ako ima dijelova svijeta koji uopće nemaju cjepivo.

– Ne možemo cjepidlačiti. Mi se stalno iscrpljujemo tražeći krivce za nešto za svaku sitnicu tko je kriv ako se Pero Perić nije cijepio 26. nego 28. dana a obolio je. To nije suština. Suština je kada će cijeli svijet imati dovoljno cjepiva da se svi, i oni najsiromašniji cijepe barem jednom. Tad će svijet biti najsigurniji. Neće spasiti one koji su osigurali cijepljenje 80% stanovništva, a ako nisu cijepljeni i ostali u svijetu, virus će se i dalje širiti. Oni koji misle da su zaštićeni cijepljenjem će se možda inficirati nekom drugom varijantom virusa. Nemojmo tražiti dlaku u jajetu nego hajdemo pozitivno što možemo najbolje učiniti da se cijepimo i mi ovdje, ali i ostatak svijeta. Nitko ne može sam riješiti ovaj problem niti zaštititi samo sebe, jedino ako je to neki otok na koji nitko drugi ne ide. To što će netko sada ispasti heroj jer je kao zaštitio svoju naciju malo više nego netko drugi, to ne drži vodu na duge staze – rekla je Markotić.

Capak je ponovno govorio o pregovorima s drugim proizvođačima cjepiva.

– EU ne pregovara s kineskim proizvođačem, a ovo što je spomenuto je da je ruski proizvođač pokazao interes za registraciju cjepiva u EU, a o rezultatima tih razgovora mi ne znamo ništa. Logično je da bi oni bili zainteresirano, a logično je i da kineski proizvođač traži svoje tržište na istočnim dijelovima. Hrvatska je rezervirala 900.000 doza cjepiva Johnson/Johnson, a to se cjepivo daje samo jednom, nema dvije doze. Ostali proizvođači s kojima EU pregovara nude isporuku u vrijeme kada nama to ne odgovara. Nama treba što ranije. Imali smo obećanja od prvih registriranih velike količine vrlo rano, a ovi koji nam nude u 1. kvartalu 2022. godine, to nam je kasno. Ukupno smo naručili više od 6 milijuna doza. O drugim proizvođačima ne razmišljamo ako nam ne nude cjepivo dovoljno rano jer nam kasnije ne treba – rekao je Capak.  

Beroš se osvrnuo na problem s infektivnim otpadom.

– Pomaka ima. Tražimo kratkoročna, srednjoročna i dugoročna rješenja. U KB Dubrava je od 11.1. riješeno 52 tone otpada. Iznajmljeni su kontejneri za adekvatno čuvanje ostatka otpada, oko 35 tona. Dubrava je nabavila i jedan kontejner koji preša taj otpad pa se smanjuje njegov volumen i lakše ga je čuvati. Pokrenuti su razgovori s proizvođačima tehnologije koja može u bolnicama taj otpad svoditi na nivo komunalnog otpada. Ministarstvo će naći i dugoročno zakonsko rješenje , npr. spalionice. Situacija je na neki način bolja nego što je bila kada se počelo pričati o ovom problemu – kazao je Beroš.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba