SITUACIJA NIKAD NIJE BILA GORA

U Hrvatskoj najveći broj umrlih u jednoj godini od kraja Drugog svjetskog rata

Objavljeno: 29.01.2021. Ante Ferara

U Hrvatskoj je prošle godine preminulo 56.677 ljudi što je najveći broj umrlih u jednoj godini od kraja Drugog svjetskog rata, objavio je Državni zavod za statistiku (DZS).

Ukupan broj umrlih od siječnja do prosinca 2020. porastao je za 8,3 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, odnosno umrlih je bilo 4350 više.

Promatrajući razdoblje od ožujka, kada je u Hrvatskoj proglašena epidemija koronavirusa, broj preminulih porastao je za 13,2 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, odnosno umrlih je bilo 5523 više.

– U prosincu 2020. godine zabilježen je dosad najveći broj umrlih u Republici Hrvatskoj u jednome mjesecu, odnosno bilo je 7395 umrlih. U odnosu na prosinac 2019. godine to je povećanje od 77,3 posto ili 3225 umrlih više – naveo je Državni zavod za statistiku.

– Brojke umrlih su strašne i svi oni koji negiraju opasnost od covida-19 trebaju se duboko zamisliti. Hrvatska je prišle godine imala ne samo najveći apsolutni broj umrlih nego i najveću stopu mortaliteta od 14 promila od kraja Drugog svjetskog rata – rekao je demograf dr. Ivan Čipin, izvanredni profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu (EFZG) za Jutarnji list.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba