Rekreativni i sportski sadržaji kroz cijelu godinu iznad Zagreba

Rekreativni i sportski sadržaji kroz cijelu godinu iznad Zagreba

Objavljeno: 23.01.2022. Metropolitan

Na samom dnu Crvenog spusta u zonama adrenalinskih parkova na dvije lokacije ‘Skijaškog kompleksa’ unutar Parka prirode Medvednice, biciklističke staze i stalne bob staze ‘Sljemenski bob’ u fokusu su javnosti budući da je sve aktualnija javna rasprava o prijedlogu, izmjenama i dopunama Urbanističkog plana uređenja državnog značaja ‘Skijaški kompleks’ Medvednica što znači da se za ovo područje otvaraju mnoge mogućnosti za ljubitelje rekreacije, prenosi Poslovni.hr.

Naime, prostorno-planski preduvjeti za prostorno, namjensko i tehnološko proširenje navedenog područja skijališta nagovještaju jedinstveni skijaško-žičani sustav s drugim popratnim sadržajima. Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine koje je i nositelj izrade plana, poručuje kako je unapređenje izletničko-rekreativne funkcije primarna funkcija PP Medvednica, a sa svrhom da ona nudi rekreativni i sportski sadržaj kroz cijelu godinu. Iz resora su za Poslovni.hr kazali kako je tajming javne rasprave nezahvalno procjenjivati jer se u postupku izrade prostornih planova ne određuje ni financijski aspekt ni postupak daljnje provedbe zahvata.

Dakle, do 8. veljače traje faza očitovanja javnosti, prijedloga i mišljenja, nakon čega u izradu ide izvješće što je dio hodograma predviđenog Vladinom odlukom iz 2020. godine pa slijedi priprema Nacrta i Konačnog prijedloga Plana. Važećim UPU-om planirana je trasa za ljetno sanjkanje na stazama Crvenog, Zelenog, Plavog i Bijelog spusta duljine oko 1824 metara, kao jednocijevna montažno-demontažna konstrukcija koja bi se izmjenom ljetne i zimske sezone montirala ili demontirala što nije zaživjelo budući da je tehnički nefunkcionalno i opterećujuće za prostor. Novo rješenje je nova trasa i prostor trase za sanjkanje ‘Sljemenski bob’ s novim izvedbenim i tehničkim rješenjima bez dodatnih utjecaja na okoliš.

Površinama za uređenje i gradnju/rekonstrukciju zgrada u funkciji skijališta obuhvaćene su gornje stanice Crvenog i Zelenog spusta: realizacija skijaške žičare na Crvenom spustu predviđa zamjenu postojeće trosjedne novom četverosjednom visećom žičarom s odvojivim hvataljkama, čime bi se pridonijelo podizanju kapaciteta skijališta, a postavljanje te nove četverosjedne žičare plan je na lokaciji današnje vučnice Zeleni spust, uz produljenje trase do dna Plavog spusta, piše Poslovni.hr.

Crkva Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata, Župni ured, Apartmanska kuća Snježna kraljica, Prekratićeva kuća i Odašiljač MUP-a zgrade su koje su određene za uređenje i gradnju, odnosno rekonstrukciju, dok se zgrada doma ‘Željezničar’ štiti kao element kulturno-povijesnog identiteta, s mogućnostima za smještaj, ugostiteljstvo, sport, sjedište JU Parka prirode, prezentaciju hrvatske planinarske baštine – kulturni turizam…

Dodatna zanimljivost jest da se na lokaciji akumulacijskog jezera čija će površina biti za smještaj ‘Ciljne kuće’, dok će s druge strane površina restorana ‘Jezero’ postati servisni centar, odnosno spremište opreme sustava za snježenje i garaže za strojeve, ali i smejštaj ugostiteljskih i pratećih sadržaja.

Nakon što se umjetno jezero stavi izvan funkcije i ukloni, moguće je projektirati i novo, kao poluprirodno. Realizacija predviđenog zahvata moguća je po stavljanju u funkciju planiranog, novog jezera iznad Krumpirišta, a sjeverno od te livade planira se heliodrom.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter