"PRIJATELJI ŽIVOTINJA": Biljne namirnice grade snažan imunitet

Vegani imaju 73 posto manju šansu za teži oblik koronavirusa

Objavljeno: 23.01.2022. Metropolitan

Najnovije istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu “BMJ Nutrition Prevention & Health” pokazuje da pojedinci koji slijede biljnu prehranu imaju 73 posto manju šansu za razvijanje umjerenih do teških simptoma bolesti COVID-19, priopćili su iz Udruge “Prijatelji životinja”. Cilj studije, koja je uključivala 2884 zdravstvena djelatnika iz Francuske, Njemačke, Italije, Španjolske, Ujedinjenog Kraljevstva i SAD-a, bio je istražiti
povezanost načina prehrane i ozbiljnosti simptoma oboljelih od koronavirusa.

Među 568 pozitivnih slučajeva, najbolje su prošli sudionici koji su bili na biljnoj prehrani, s čak 73 posto manje šanse za razvijanje umjerenih i teških simptoma. U usporedbi s njima, oni koji prakticiraju prehranu bogatu bjelančevinama životinjskog podrijetla imali su gotovo četiri puta veću vjerojatnost da će doživjeti umjeren ili težak oblik bolesti COVID-19. Osobe na biljnoj prehrani konzumirale su više povrća, voća i biljnih bjelančevina poput mahunarki i orašastih plodova.

Autori ovog istraživanja objasnili su da takve namirnice opskrbljuju tijelo važnim vitaminima, mineralima i antioksidansima koji podržavaju imunosni sustav i smanjuju rizik od respiratornih infekcija.
– To nas ne treba iznenaditi jer ugledni nutricionist i znanstvenik, dr. Neal Barnard, napominje da su nutricionisti još 50-ih godina prošlog stoljeća utvrdili da biljna hrana sadrži obilje zdravih bjelančevina koje našem imunosnom sustavu pomažu u stvaranju antitijela, reguliraju šećer u krvi i metabolizam masti, a važni su i za stvaranje energije te izgradnju organizma i obnovu tkiva. Opasnost od koronavirusa i drugih bolesti smanjena je jer su biljne namirnice bogate antioksidansima i fitokemikalijama koji nas štite od različitih bolesti dok meso, jaja i mlijeko povećavaju stvaranje sluzi, što otežava rad bijelih krvnih stanica, koje štite organizam od štetnog djelovanja mikroorganizama. Svakodnevnom konzumacijom biljnih namirnica gradimo snažan imunitet koji se lakše izbori s virusnim i bakterijskim infekcijama, a ujedno stvara otpornost organizma na bolesti – kažu “Prijatelji životinja”, pa napominju da bi pandemija koronavirusa trebala još više ljudi potaknuti da postanu vegani i svakodnevno konzumiraju proizvode biljnog podrijetla:- Time stvaramo jak imunitet koji nije podložan bolestima, a istodobno se sprječava nastanak novih, jačih virusa koji nastaju zbog uzgoja životinja za hranu. Pozivamo sve na uvrštavanje u prehranu što više neprerađene biljne hrane – kažu iz udruge.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba