Zaključili su da je sjever Hrvatske najrazvijeniji

Amerikanci žele ulagati u Čakovec. Već neko vrijeme kupuju i čakovečko pivo

Objavljeno: 04.11.2023. Metropolitan

U petak je u posjetu Čakovcu boravio otpravnik poslova Veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država u Hrvatskoj Mark Fleming. Tom prilikom susreo se i s gradonačelnicom Čakovca Ljerkom Cividini, a razgovarali su o mogućim oblicima suradnje.

Kako je rekao, obilazeći Hrvatsku, uvjerio se da je sjever zemlje jedan od najrazvijenijih i najdinamičnijih u zemlji, stoga je iz prve ruke želio doznati kakvi su planovi Grada Čakovca u poticanju gospodarskog razvoja, te kakve oblike suradnje želimo.

Gradonačelnica je predstavljajući potencijale i planove rekla da je gospodarstvo grada fleksibilno, izvozno orijentirano i sklono inovacijama. Nekad dominantni tekstil i građevinu,  zamjenjuju nove gospodarske grane, poput IT-a i turizma. Tim tvrtkama upravljaju, te u njima rade mahom mlađi ljudi, a mnoge od njih u nekoliko godina iz “garaže“ izrasle su u europski poznata poduzeća. Američki investitori skloni su ulagati upravo u takve kompanije, rekao je otpravnik poslova, a i u Hrvatskoj, unatoč tome što je mala zemlja, ima dosta uspješnih primjera.

Razgovaralo se i o razmjeni učenika i studenata te suradnji između visokoškolskih ustanova, gdje također postoji potencijal za unaprjeđenje odnosa. Dogovoreno je da se u skoro vrijeme u Čakovcu organizira sastanak između predstavnika američkog veleposlanstva koji se bave ovim područjem, ravnateljima osnovnih i srednjih škola te dekanima visokoškolskih ustanova koje djeluju u Čakovcu.

Zanimljivo je da američko veleposlanstvo već surađuje s lokalnim gospodarstvenicima, pa tako za svoje protokolarne poklone kupuju pivo iz čakovečke pivovare “Međimurski lepi dečki“.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba