Festival se održava od 5. do 21. travnja

GFUK: Ulaznice su od danas u prodaji, požurite po njih! Predstavljen je i program festivala

Objavljeno: 25.03.2024. Metropolitan

Krenula je prodaja ulaznica za 17. Glumački festival u Krapini, koji se održava od 5. do 21. travnja. U tom razdoblju stiže deset vrhunskih kazališnih predstava u Krapinu i brojna mjesta po Zagorju.

Program je predstavio direktor festivala i poznati glumac Adam Končić, koji je prvo govorio o programu ‘GFUK po Zagorju’.

– Igrat će ‘Scena Gorica’ iz Velike Gorice, dramsko kazalište s predstavom ‘Žene na rubu’. Posebno smo ponosni na našu predstavu ‘Kaj je ljubav’, treći naslov u 17 godina kojeg donosimo kao kulturna udruga, predstavu u kojoj pored četvorice glazbenika igram kao glumac i pjevač i drago mi je da će i unutar ovogodišnjeg festivala imati svoje tri izvedbe diljem Zagorja. Do sada je odigrana 31 puta. Sljedeći naslov koji će gostovati Zagorjem je predstava ‘Direkt u glavu’, lani smo je imali u ljetnom izdanju festivala i ove godine će oduševiti publiku u dva mjesta. Predstava ‘Ništa im neće biti’ novi je naslov Kazališta Moruzgva iz Zagreba, a predstava ‘Otvoreni brak’ zadnji je naslov koji će gostovati diljem Zagorja, kao i u susjednoj Austriji 21. travnja – rekao je Končić, dotaknuvši se i predstava koje će se igrati u Krapini.

– Na otvorenje GFUK-a dolazi Kazalište Komedija s novom predstavom Vida Baloga ‘Krava na granici’ u režiji Damira Lončara. To je predstava puna komičnih situacija, ali i pjevanih brojeva što vjerujem da će publici biti interesantno. U subotu, 6. travnja dolazi kazalište Gavella s predstavom ‘Kraljevo’ u režiji Krešimira Dolenčića, a to je predstava koja nije u osnovi komedija, ali ima vrlo puno glazbe u dramaturškoj obradi. Dolenčić nam donosi jedno zanimljivo uprizorenje kraljeva koje vjerujem da će izazvati pažnju. U toj su dramaturgiji uključene i Balade Petrice Kerempuha što mi je izuzetno drago. U subotu, 13. travnja dolazi premijerna predstava Satiričkog kazališta Kerempuh, autor teksta je Nenad Stazić, predstava će se zvati ‘Pljuska’. Njihova je premijera u vikendu kada mi otvaramo festival. Sam sadržaj predstave ne sumnjam da će biti hit i prava poslastica. To je omaž kolegama od kojih neki nisu više među nama. Zadnja subota, 20. travnja koji će igrati na festivalskoj pozornici je predstava Lude kuće gdje Branko Đurić piše tekst ‘Tko je tu lud’? i režira – kazao je Končić.

– Pozivamo vas i na književno-poetsko druženje u predvečerje uoči naše zadnje predstave u Krapini, u subotu 20. travnja od 18 sati u Malu dvoranu POU Krapina, gdje će vam se predstaviti 15-ak pjesnika našeg zagorskog kruga, na čemu zahvaljujemo Društvu Kajkaviana iz Donje Stubice na suorganizaciji! U istom prostoru moći ćete pogledati izložbu plakata i fotografija predstava 17. festivala koju tradicionalno priređujemo. Naša udruga je prije tri godine pokrenula ljetno izdanje glumačkog festivala koje će se i ove godine održati od 28. lipnja do 7. srpnja po prekrasnim lokacijama diljem Zagorja. Predstave pod zvijezdama donosimo u partnerstvu s Muzejima Hrvatskog zagorja te gradovima i općinama naše regije koji imaju atraktivne prostore na otvorenom. Veselimo se našem zagorskom kazališnom proljeću i druženjima s vama – poručio je Končić.

Ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Krapina Grozdana Pavlović rekla je da su ulaznice već u prodaji online.

– Veselimo se što će i ove godine u našu festivalsku dvoranu doći veliki kazališni ansambli. Naša dvorana, koja može primiti preko 500 gledatelja, konstantno se tehnički obnavlja i uskoro nas očekuju radovi na ugradnji scenske mehanizacije, pa ćemo od sljedeće godine moći ugostiti tehnički kompliciranije kazališne scenografije. Što se tiče ovogodišnjeg GFUK-a, ulaznice su već u prodaji online, a od sutra će biti dostupne i na blagajni naše dvorane, gdje će se moći realizirati popust od 20 posto za grupe od 20 i više ljudi – rekla je ravnateljica Pavlović.

Zamjenik krapinskog gradonačelnika Ivica Hršak pozdravio je sve u ime Grada.

– GFUK je postao druga najposjećenija gradska manifestacija. Ovim putem zahvaljujem Ministarstvu kulture i medija koje je osiguralo 150.000 eura za nabavku scenske mehanizacije te se veselim predstavama i pozivam sve da dođu – kazao je Hršak.

Direktorica Turističke zajednice Grada Krapine Nedeljka Vodolšak poručila je da je Krapina oduvijek kazališni grad, još od doba Ljudevita Gaja, te da Grad surađuje s GFUK-om od samih početaka.

Glumac Mladen Čutura glumi u predstavi ‘Sretni ljudi’.

– Već deset godina surađujemo s GFUK-om, ove godine ćemo gostovati s predstavom ‘Sretni ljudi’ u kojoj glume Ksenija Pajić, Natalija Đorđević, Siniša Popović i ja. Zaista nam je drago što nas je kolega Končić pozvao. Što se tiče same predstave, radnja se događa u kazalištu tijekom predstave i publika gleda publiku koju glume glumci. Naravno, sve je prožeto dobrim humorom – kazao je Čutura.

Krapinsko – zagorski župan Željko Kolar pohvalio je organizaciju festivala.

– Interes je ogroman, fantastična je stvar da se predstave održavaju u više od 20 mjesta, uvijek su pune dvorane i odlična atmosfera… Vjerujem da ćemo sljedeće godine za 15. godišnjicu GFUK-a po Zagorju napraviti neki iskorak, uvijek se nešto novo izmisli i to samo pokazuje koliko je ljudima stalo do ovog festivala – zaključio je župan Kolar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba