Varaždinska županija bogatija je za 33 nova majstora-obrtnika, uručena i priznanja Hrvatske obrtničke komore

Objavljeno: 21.03.2024. Metropolitan

Obrtnička komora Varaždinske županije danas je u Županijskoj palači u Varaždinu upriličila tradicionalnu svečanost na kojoj su uručene majstorske diplome obrtnicima koji su ispit uspješno položili tijekom 2023. godine.

Majstorske diplome steklo je po pet elektroinstalatera i frizera, po tri kuhara, vodoinstalatera, instalatera grijanja i klimatizacije te mesara, po dva klesara i autoservisera te po jedan elektromehaničar, natkonobar, stolar, urar, staklar, vodoinstalater, instalater grijanja i klimatizacije, zidar, autolimar i automehaničar.

Teško je biti urar

Zahvaljujući Matiji Benkusu koji je položio majstorski ispit za urara, jedno od najdeficitarnijih zanimanja u Varaždinskoj županiji ima budućnost.

– U današnje vrijeme je teško biti urar, jer se ljudi privikavaju na nove tehnologije te sve više prihvaćaju i pametne satove, tako da je naše zanimanje u izumiranju. Međutim, cijela moja obitelj se trudi. Tradicija našeg urarskog obrta starija je od 50 godina. Urari su bili moj djed i moj otac, a stariji brat je majstorski ispit položio prije dvije godine. Odlučio sam i ja krenuti tim stopama da u budućnosti mogu osobno prenositi znanja svojoj djeci – rekao je Matija Benkus.

Najviši status koji zanatlija može imati

U Varaždinskoj županiji radi 3777 obrta, a interes za polaganje majstorskih ispita je sve veći, istaknuo je predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković.

– Za majstorski ispit je prošle godine bilo upisano 38 kandidata, od kojih su ga njih 33 uspješno položili. Posebno treba istaknuti da su ispite polagali za 17 obrtničkih zanimanja, među kojima i za vrlo deficitarna kao što su staklar, urar i klesar. Po tome Obrtnička komora Varaždinske županije prednjači u Hrvatskoj s Međimurjem. Majstor je najviši status koji jedan zanatlija može imati, a dominiraju uslužne djelatnosti kao što su automehaničari, autoelektričari, frizeri i kozmetičari, dok se manje prakticiraju proizvodni obrti. Čestitam svim novim majstorima – rekao je Šoković. Majstorske diplome uručio je sa zamjenicom župana Silvijom Zagorec.

– Za gospodarstvo Varaždinske županije obrtništvo je od iznimnog značaja, a pokazuje posebnu žilavost i održivost. Obrta ima sve više, tako da bilježimo porast od 10,5 posto u odnosu na prošlu godinu. Nadamo se da će radionice i poslovni prostori naših obrtnika biti puni mladih. Posebno veseli podatak da je u Varaždinskoj županiji u ovoj školskoj godini upisano pet posto više učenika u obrtnička zanimanja nego što je bilo planirano. Doista ulažemo znatne napore u promociju obrtničkih zanimanja s Obrtničkom komorom i s ravnateljima naših strukovnih škola. Čestitam svim novim majstorima koji su uspješno položili ispite, želim vam puno poslovnih i osobnih uspjeha – istaknula je zamjenica Silvija Zagorec, koja je čestitke uputila i dobitnicima priznanja.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba