I dok ih većina koristi društvene mreže i medijske istupe da pozovu ljude na Markov trg, neki SDP-ovci mobiliziraju SMS-ovima:

“Dobro jutro, ideš na prosvjed u subotu? Prijevoz, sendvič i voda su osigurani”

Objavljeno: 16.02.2024. Metropolitan

Hrvatska oporba priprema prosvjed koji će se u sutra održati na Markovu trgu. I dok poručuju kako očekuju velik odaziv građana, iz HDZ-a poručuju da su za pravo pokazivanje podrške trebali odabrati veći prostor. Lijevo-liberalni oporbeni blok, koji je okupio čak 11 stranaka udruženih protiv HDZ-a, prosvjedom počinje predizbornu kampanju, što će biti i prvi veliki test za njih u superizbornoj godini.

Jasno da prosvjed neće biti presudan za parlamentarne izbore, ali će se vidjeti može li oporba mobilizirati svoje stranačke članove i birače i pokazati da se protiv HDZ-a može ići samo ako su ujedinjeni.

Fuchs: Ugledali su se na Vučića

U HDZ-u se slažu da oporba nije slučajno odabrala Markov trg, no iz drugog razloga, zbog sigurnosnih mjera i policijskih ograda, površina mu je mala i relativno ga je lako napuniti.

– Neka nam otežaju i neka maknu ograde s Markovog trga, ionako su ga pokušali oduzeti građanima. Riba smrdi od glave, a Markov trg je mjesto gdje se u Hrvatskoj donose sve političke odluke: imate Sabor, Vladu, Ustavni sud. I upravo od tamo treba poručiti dosta je i pozvati građane na izbore. A bit ćemo zadovoljni ako Markov trg i okolne ulice budu pune – rekao je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.

– Evo vidite da su se neki ugledali i na organiziranje prosvjeda kao Vučić u Srbiji, pa plaćaju put, a ja se nadam da će im dati i sendvič da ne budu gladni na putu – kazao je ministar obrazovanja Radovan Fuchs i čini se, nije bio daleko od istine.

Naime, dok neki SDP-ovci mobiliziraju putem medija i svojih društvenih mreža, u našu je redakciju stigla poruka istaknute SDP-ovke iz 3. izborne jedinice, koja u njima pita sljedeće:

“Dobro jutro! Ideš možda na prosvjed s autobusom u subotu ispred groblja u Varaždinu, u 8:30, povratak u 15:30 s osiguranim sendvičem i voda. Javi ako možda ide još netko.”

Prosvjed koji se organizira nakon što je Andrej Plenković, unatoč svim spornim porukama i kontroverzama koje prate Ivana Turudića inzistirao na njegovu izboru za glavnog državnog odvjetnika, podržali su i u njemu sudjeluju SDP i Možemo, kao najjače lijeve oporbene stranke, te niz drugih manjih stranaka i pojedinaca, od Centra Ivice Puljka, preko IDS-a, PGS-a, Fokusa, Reformista, HSS-a, Radničke fronte, Glasa, do Socijaldemokrata.

Tko financira?

Kako piše Nacional, za ovako raznoliko društvo relativno su se brzo dogovorili oko organizacije i svih detalja, na četiri ili pet sastanaka. Koordinacijski su se sastanci održavali u prostorijama SDP-a na Iblerovu trgu, a glavnu riječ vodili su čelnik stranke Peđa Grbin i poslovni direktor SDP-a Igor Cigula. Svim vijećnicima i zastupnicima SDP-a u Zagrebu, ali i u drugim krajevima Hrvatske, poslan je poziv da dođu na prosvjed, jednako kao što su se i druge stranke organizirale.

Financijski trošak podijelili su razmjerno snazi i veličini stranke, no SDP je prijavio prosvjedni skup policiji i obavljao te administrativne i tehničke poslove, poput razglasa i bine, a sudeći prema porukama, i prijevoz te sendviče i vodu. Neslužbene su procjene da bi se na Trgu svetog Marka moglo okupiti oko 5000 ljudi.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba