ISPOD PROSJEKA EU

Hrvatska po korupciji na 63. mjestu, pretekla nas i Grčka

Objavljeno: 23.01.2020. Metropolitan

Na ljestvici od 180 država, prema Indeksu percepcije korupcije za 2019. godinu, Hrvatska je na 63. mjestu sa 47 bodova. Pala je za jedan bod i tri mjesta u odnosu na 2018. godinu, dok je, primjerice, Grčka napredovala za tri boda i pretekla nas.

Prema Indeksu percepcije korupcije, istraživanju Transparency Internationala iz Berlina, najtransparentnije države u 2019. godini su Danska i Novi Zeland s 87, Finska s 86, te Singapur, Švedska i Švicarska s 85 bodova. Najkorumpiranije države su Sirija s 13, Južni Sudan s 12, te Somalija sa samo 9 bodova.

Hrvatska se i dalje nalazi među korumpiranim državama Europske unije, a osim nas lošije su Rumunjska i Mađarska s 44 boda te Bugarska s 43 boda. Grčka je napredovala za 3 boda i pretekla Hrvatsku s 48 bodova. Prosjek članica Europske unije je 64 boda, tako da Hrvatska zaostaje za 17 bodova.

U odnosu na države u okruženju, prisutna je stagnacija i pad indeksa. Slovenija, Crna Gora i Srbija ostale su na istom broju bodova, dok su Hrvatska i Kosovo pali za 1 bod, a Bosna i Hercegovina za 2 boda.

Slovenija ima 60 bodova, Hrvatska 47, Crna Gora 45, Srbija 39, Bosna i Hercegovina i Kosovo 36, a Sjeverna Makedonija 35 bodova.

Indeks percepcije korupcije za 2019. godinu pokazuje da Hrvatska zaostaje i stagnira u borbi protiv korupcije. Njemačka udruga Transparency International ovogodišnji porast korupcije diljem svijeta objašnjava netransparentnim financiranjem političkih stranaka i novca u politici. U 2018. godini korupcija se povezivala s populizmom i slabljenjem demokracije te demokratskih institucija. U 2017. godini razlozi su bili pad građanskih sloboda i smanjivanje prostora za civilno društvo.

Transparency International Hrvatska smatra da je korupcija povezana s pohlepom, krađom i neodgovornim ponašanjem pojedinaca. Odlazak razočaranih građana iz Hrvatske posljedica je siromaštva većine stanovnika uzrokovanog korupcijom, a ne želje za brzim stjecanjem bogatstva u drugim uređenim državama.

  • Korupcija nema ideološki predznak. Ona nije niti lijeva niti desna. Najodgovorniji je svaki pojedinac na poziciji političkog odlučivanja, i u vlasti i u oporbi. Oni na vlasti jer uništavaju integritet institucija, a u oporbi jer nisu spremni za stvarne promjene koje se u ovom društvu moraju dogoditi već danas. Sutra je prekasno. Hrvatska u ovom trenutku predsjeda Vijećem Europske unije, borbu protiv korupcije stavlja u prioritet svojih aktivnosti, a istovremeno zaostaje za 17 bodova od prosjeka Europske unije i čak 40 bodova od najtransparentnije članice Danske. Pad na ljestvici rezultat je nedovoljnog jačanja preventivnih tijela te dugotrajni sudski procesi koji kompromitiraju stvarnu borbu protiv korupcije – istaknula je Davorka Budimir, predsjednica Transparency International Hrvatska.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba