GOSPODARSKI KRIMINAL

Trojac u Zagrebu oštetio tvrtke za gotovo 34 milijuna kuna

Objavljeno: 23.01.2020. Metropolitan

Zbog sumnje da su počinili više kaznenih djela gospodarskog kriminala, ali i kaznenih djela krivotvorenja službene i poslovne isprave, ovjeravanja neistinitog sadržaja i sprječavanja dokazivanja, protiv tri osobe policija je podnijela kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu, javlja MUP.

Naime, sumnja se da su počinili kazneno djelo ‘Zlouporaba povjerenja u gospodarskom poslovanju’ na način da su 30. travnja 2014. godine 62-godišnjak kao vlasnik i stvarni voditelj poslovanja društva iz Zagreba i 50-godišnjakinja kao direktorica tog društva sastavili i potpisali Sporazumni raskid Ugovora o plodouživanju na nekretninama u Škorpikovoj ulici u Zagrebu, koje pravo je to trgovačko društvo imalo temeljem Ugovora o plodouživanju zaključenog 2010. na rok od 24 godine te na taj način neovlašteno ukinuli pravo na plodouživanje tom trgovačkom društvu, nakon čega je 28-godišnjak u dogovoru s 62-godišnjakom istog dana sačinio Ugovor o plodouživanju tih nekretnina između sebe, 62-godišnjaka i drugog trgovačkog društva u svom vlasništvu, a zatim su nekretnine dane u zakup trećem trgovačkom društvu koje je na ime zakupa društvu u vlasništvu 28-godišnjaka od prosinca 2014. do veljače 2017. godine uplatilo iznos od 28.997.838,65 kuna, za koji iznos je oštećeno društvo u vlasništvu 62-godišnjaka, a pribavljena korist društvu 28-godišnjaka.

Također, sumnja se da su 62-godišnjak i 28-godišnjak počinili i kazneno djelo ‘Prijevara u gospodarskom poslovanju’ na način da su od prosinca 2014. do veljače 2017. godine, 28-godišnjak kao direktor trgovačkog društva iz Zagreba i 62-godišnjak kao stvarni voditelj poslovanja tog trgovačkog društva, trgovačkom društvu koje je bilo najmoprimac iznajmljenog poslovnog prostora u Škorpikovoj ulici u Zagrebu, ispostavljali mjesečne račune za komunalnu i vodnu naknadu za taj poslovni prostor temeljem kojih je to trgovačko društvo uplatilo iznos od 4.983.705,28 kuna na poslovni račun trgovačkog društva čiji je 28-godišnjak direktor, odnosno 62-godišnjak stvarni voditelj. Navedeni novčani iznos njihovo društvo nije uplaćivalo društvu nadležnom za komunalnu djelatnost već je isto zadržavalo za sebe, čime su 62-godišnjak i 28-godišnjak oštetili navedeno trgovačko društvo za iznos od 4.983.705,28 kuna, a svom društvu u tom iznosu pribavili protupravnu imovinsku korist.

Isto tako, sumnja se da su 62-godišnjak i 50-godišnjakinja počinili kazneno djelo ‘Prouzročenje stečaja’ jer su 62-godišnjak kao stvarni voditelj poslovanja tog trgovačkog društva iz Zagreba i 50-godišnjakinja kao direktorica trgovačkog društva 21. travnja 2015. godine sastavili i ovjerili kod javnog bilježnika prokazni popis imovine tog trgovačkog društva u kojem nisu naveli imovinska prava na tuđim stvarima, odnosno prvo plodouživanja na nekretninama u Škorpikovoj ulici u Zagrebu, čime su u stanju prezaduženosti trgovačkog društva i stečaja koji je nastupio umanjili imovinu tog društva koja bi činila stečajnu masu.

Pored navedenog, sumnja se, 62-godišnjak i 50-godišnjakinja počinili su kaznena djela ‘Krivotvorenje službene i poslovne isprave’, ‘Ovjeravanje neistinitog sadržaja’ i ‘Sprječavanje dokazivanja’, dok je 28-godišnjak počinio kazneno djelo ‘Sprječavanje dokazivanja’.

Po dovršenom kriminalističkom istraživanju policijskih službenika Policijske uprave zagrebačke, protiv osumnjičenih podnijeta je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba