EPILOG SLUČAJA GAĆINA: NAKON ŠTO JE ONEMOGUĆEN BORAVAK U UČIONICI OSMAŠU KOJI JE ODBIJAO NOSITI MASKU, NJEGOVI SU RODITELJI TUŽILI ŠKOLU

NEPRAVOMOĆNA PRESUDA: “OŠ Krapinske Toplice učeniku je opravdano zabranila pohađanje nastave”

Objavljeno: 21.12.2021. Metropolitan

Slučaj učenika osmog razreda koji je odbijao staviti masku prilikom ulaska u zgradu Osnovne škole u Krapinskim Toplicama, a o kojem smo izvještavali tijekom rujna, završio je na Općinskom sudu u Zlataru, piše portal Sjever.hr.
Nepravomoćnom presudom suda, potvrđeno je da je škola opravdano zabranila pohađanje nastave učeniku jer, kako se navodi u presudi, škola je morala poštovati epidemiološke mjere, a obitelj učenika nije priložila nikakav dokument kojim bi dokazala da on ne smije nositi masku zato što šteti njegovu zdravlju. Otac dječaka u sudnici je skinuo masku, a to je učinio i njegov odvjetnik.  
– Jasno je. Pravila se moraju poštivati. Na koncu optužbe kojima je on teretio školu i mene da nismo postupali sukladno tim nekakvim konvencijama, sud je donio presudu u kojoj se vidi da smo postupali ispravno. Koji su njihovi pravi motivi i jesu li to neki motivi koji su skriveni od nas i naših saznanja, ne znam. Sud je donio jedino ispravno rješenje i potvrdio ono što smo radili cijelo vrijeme, a to je da smo poštivali pravila i da se protokoli moraju poštivati, da je to jedini ispravan način u ovoj borbi protiv pandemije i zaštite od bolesti – rekao je ravnatelj OŠ Krapinske Toplice Samson Štibohar za Sjever.hr.
Kako navodi Index.hr, u nepravomoćnoj presudi na koju obitelj Gaćina može uložiti žalbu, stoji:
– Po ocjeni ovog suda, mjera nošenja maski je razmjerna i predstavlja ravnotežu između ta dva suprotstavljena interesa, tj. interesa dječaka na nenošenje maske i interesa društva da se zaštiti od širenja zaraznih bolesti. I praksa je do danas pokazala kako ova zaštitna mjera, uz sve ostale epidemiološke mjere, doprinosi smanjenju širenja zaraze i očuvanju zdravlja društva u cjelini – navodi se u presudi.
Podsjetimo, učenik je masku trebao nositi samo na školskom hodniku, dok je u učionici mogao biti bez nje. Prošle školske godine masku je nosio, a obitelj se oko toga nije bunila. Zbog toga što je odbijao staviti masku prilikom ulaska u zgradu škole, u Krapinske Toplice stigao je i ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, kojeg su dočekali prosvjednici koji su se danima okupljali zajedno s obitelji ispred škole. Nikola Gaćina trenutno pohađa nastavu u Područnoj školi Dubrovčan.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba