Krapinsko - zagorska županija druga najbolja u RH po izdvajanjima za potpore u poljoprivredi

“Naši poljoprivrednici rade vrijedno i marljivo te se sa svojim proizvodima mogu natjecati sa svima”

Objavljeno: 04.02.2024. Metropolitan

Krapinsko-zagorska županija je druga najbolja županija u Hrvatskoj po izdvajanjima za potpore poljoprivrednicima u 2022. godini, pokazuje analiza izvršenja konsolidiranih županijskih proračuna za 2022. godinu od strane portala župan.hr

2,1 milijun eura

Krapinsko-zagorska županija je za potpore poljoprivrednicima u 2022. godini po svakom svom stanovniku izdvojila 8,26 eura (62,24 kune) te je u čitavoj Hrvatskoj ispred nje samo Koprivničko-križevačka županija s 11,46 eura. Na trećem i četvrtom mjestu su Ličko-senjska i Varaždinska županija sa 4,69 i 4,45 eura, odnosno s 43 i 46 posto manjom potporom po stanovniku od one Krapinsko-zagorske županije.

– Svi znamo da u Zagorju nema velikih površina s tisućama hektara obradive zemlje, ali naša je poljoprivreda itekako živa i aktivna. Naši poljoprivrednici rade vrijedno i marljivo te iz godine u godinu pokazuju da se po kvaliteti proizvoda mogu natjecati sa svima. Nama je dakako u interesu da se što veći broj ljudi bavi poljoprivredom i radimo najviše što je moguće da im u tome pomognemo – istaknuo je ovom prilikom župan Željko Kolar te dodao kako je kroz županijske natječaje od 2017. godine samo za bespovratne potpore poljoprivrednicima izdvojeno 2,1 milijun eura.

– Zahvaljujem svim poljoprivrednicima koji tijekom cijele godine rade u ‘Tvornici na otvorenom’ te ih pozivam da se javljaju na naše mjere razvoja poljoprivredne proizvodnje za koje svake godine povećavamo sredstva za 10 posto. Jedan natječaj je već u tijeku, a do kraja godine ih planiramo raspisati još 12 –poručio je župan Kolar.

Godišnji plan raspisivanja mjera i subvencija iz područja Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu možete pronaći na internetskoj stranici Krapinsko-zagorske županije ovdje.

Priznanje Hrvatskog pčelarskog saveza

Još jedno priznanje Krapinsko-zagorskoj županiji za rad u poljoprivredi stiglo je iz Hrvatskog pčelarskog saveza. U stručnom časopisu Hrvatska pčela je Izložba i ocjenjivanje meda Krapinsko-zagorske županije ocijenjeno kao najbolje organizirano u Hrvatskoj.

– Po svim dosadašnjim iskustvima, riječ je o zasigurno najbolje organiziranoj manifestaciji u Republici Hrvatskoj. Organizacija je u rukama Krapinsko-zagorske županije, na čijem je čelu župan Željko Kolar, a ne mogu se oteti dojmu da je ovo model koje bi i druge županije trebale slijediti u interesu svojih pčelara. Na primjeru koji Krapinsko-zagorska županija pruža od srca čestitam i zahvaljujem. Po mojoj ocjeni, ova se županija nalazi na prvome mjestu, uz najbolji bagremov med koji dolazi iz ovih krajeva, svakako i po organizaciji pčelarske manifestacije – istaknuo je predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza Dražen Kocet.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba