Grad Novi Marof za stipendiranje 70 studenata izdvojit će 77.400 eura

“Mojim roditeljima olakšava situaciju, a pokriva i neke troškove koje si studenti inače ne mogu priuštiti”

Objavljeno: 04.02.2024. Metropolitan

Grad Novi Marof kontinuirano brine o mladima i potiče njihovu izvrsnost u obrazovanju, stoga već dugi niz godina dodjeljuje stipendije studentima, a u subotu je u Kulturnom centru Ivan Rabuzin gradonačelnik Siniša Jenkač potpisao ugovore sa 70 stipendista

77.400 eura

Iz svog je proračuna Grad Novi Marof za studentske stipendije izdvojio 77.400 eura. Studentima koji studiraju na području Varaždinske županije mjesečno će se isplaćivati 90 eura, dok će oni koji studiraju u drugim županijama u Hrvatskoj dobivati 120 eura.

– Unazad nekoliko godina dajemo stipendije svim studentima, bez obzira na to koje su fakultete upisali, bitne su jedino ocjene, tako da si oni već prije predaje dokumentacije mogu izračunati imaju li ili ne mogućnost dobiti stipendiju. Ocjene su, dakle, najvažniji kriterij. Ove godine imamo 70 studenata koji su ostvarili mogućnost dobivanja gradske stipendije. Bilo je nešto više prijavljenih, ali neki nisu ostvarili pravo, a neki su dobili neke druge stipendije, državne ili županijske, tako da su odustali od naše stipendije – rekao je Jenkač.

Dodao je da je to prva podjela stipendija u 2024. godini, ali je druga u ovoj akademskoj godini, budući da je prije otprilike dva mjeseca dodijeljeno 90 stipendija učenicima koji se školuju za deficitarna zanimanja.

Puno im znači

Gradonačelnik je ujedno naglasio da kroz ugovore o stipendiranju Grad ne uvjetuje da studenti ostanu u Novom Marofu.

– Hrvatska je, pa čak i Europa, premala i mladi ljudi imaju doista brojne mogućnosti. No s obzirom na to da im je društvo dalo povjerenje i izdvojilo određena sredstva za njihovo školovanje, vjerujem da će mnogi od njih to zapamtiti i ostati u Novom Marofu. Dobro je i pozitivno za mlade ljude da putuju i vide svijet, ali uvijek ih pozovem da se vrate, da ne zaborave koja im je zajednica pomogla onda kada im je to najviše trebalo – istaknuo je Jenkač.

Nika Novosel, studentica 3. godine na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, kazala je da joj stipendija mnogo znači.

– Mojim roditeljima olakšava situaciju, a pokriva i neke dodatne troškove koje si studenti ne mogu priuštiti. Već tri godine sam podstanarka, a s obzirom na to da imam cimericu, troškovi su podijeljeni, ali stipendija od 120 eura svakako mi olakšava situaciju i ne trebam svaki mjesec čekati da mi roditelji pošalju novce – rekla je Nika.

Među dobitnicima stipendija je i Patrik Šantek, student 3. godine na varaždinskom Fakultetu organizacije i informatike.

– Stipendiju ću uglavnom potrošiti na prijevoz, odnosno na gorivo jer se svakodnevno vozim na fakultet. Ovakva mi financijska podrška puno znači, uspijevam pokriti sve troškove prijevoza, a veći dio budžeta ostaje mi za osobno korištenje – zadovoljno je zaključio Patrik.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba