U Otvorenom raspravljali o obnovi nakon potresa

Vanđelić: “Kroz tri mjeseca trebaju početi fizički radovi, ako to ne uspijemo, nemam što raditi ovdje”

Objavljeno: 27.01.2021. Metropolitan

U HRT-ovoj emisiji Otvoreno govorilo se o problemu potresom pogođenih područja. Naime, potres u Zagrebu bio je 22. ožujka prošle godine, ali obnova još nije počela. Također, treba obnoviti i potresom pogođenu Banovinu.

– Ukupno gledano obnova zaista dugo traje i trebalo je puno vremena da se uopće napravi zakon pa da se osnuje fond koji je tek devet tjedana osnovan i ima sedam zaposlenih. Mogu se složiti da ukupna obnova ide zaista sporo, ali od trenutka donošenja Zakona je došlo do akceleracije. Pojavljuju se mnoge kritike, ali nisam čuo ni jedan prijedlog. Fond funkcionira, spreman je za obnovu. Glavni problemi je sporo donošenje zahtjeva jer postoji veliko nerazumijevanje pri podnošenju zahtjeva. Potrebno je nekoliko priloga za donošenje zahtjeva – rekao je Damir Vanđelić, privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Zagreba. Pokazao je što je bitno kod dokumentacije za zahtjev za obnovu. Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar kazao je kako nije oporba ta koja bi trebala davati prijedloge, već da je za to tu Fond.

– Vanđelić je u svemu u pravu, ali nije spomenuo da smo pobijedili koronu i otišli na izbore bez da smo donijeli Zakon. Ali u ovom trenutku je to nebitno i bitno je da se svi skoncentriramo kako bismo ljudima olakšali samu prijavu. Mi ćemo u Stubici u ponedjeljak otvoriti uspostavu ureda u dogovoru s Vanđelićem, četvrtak u Krapini ćemo dogovarati još neke detalje. Imat ćemo dva broja telefona za savjetovanje ljudi, a jedan će biti građevinske struke i bit će mobilan da može otići u neko selo u slučaju da postoji neka, naprimjer starija obitelj koja ne može doći do Stubice ispuniti obrazac – kazao je Kolar.

Mirjana Čagalj, potpredsjednica Hrvatske gospodarske komore za građevinarstvo, promet i veze rekla je kako obnova počinje samim podnošenjem zakona i pravilnika. Kako je naglasila, trenutno smo u postupku odabira projektanata, pa revizora i tek onda idu projekti za izvođača.

Tihomil Matković, predsjednik Društva arhitekata Zagreba i predsjednik Udruženja arhitekata HGK rekao je kako oni koji su krenuli u obnovu privatnom inicijativom našli su mjesto u novom zakonu i oni će biti među prvima u postupku obnove koja će krenuti na proljeće.

Vanđelić je naglasio kako se unutar 3 mjeseca mora započeti s radovima obnove Zagreba.

– Kroz tri mjeseca trebaju početi fizički radovi, ako to ne uspijemo, nemam što raditi ovdje – kazao je Vanđelić.

Što se tiče statičara, Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera građevinarstva rekla je kako su inženjeri na terenu i procjenjuju uporabljivost građevina. Naglasila je kako se javilo 1300 inženjera za pomoć, te kako se pregledalo 24.000 objekata. Kako kaže, oni će sudjelovati u cijelom procesu obnove.

Vanđelić je istaknuo kako se treba znati tko je za što nadležan. Fond za obnovu obnavlja privatne zgrade, a sve javne zgrade obnavljaju njihovi osnivači ili vlasnici. Kolar je istaknuo kako nije bitno tko je na vlasti već da je bitno da se svi koncentriraju i olakšaju ljudima prijavu za postupak obnove. Čagalj je rekla kako obnova počinje donošenjem pravilnika i mjera, te nakon tendera ide odabir izvođača. Ako se to uspije za 3 mjeseca to će biti dobro, no ona smatra kako će trebati više vremena za to.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba