AMERIČKA STUDIJA PROVEDENA NA GOTOVO 70 TISUĆA OSOBA POKAZALA:

“Zaraženi omikronom imali upola manju vjerojatnost da će biti hospitalizirani i oko 90 posto manju vjerojatnost da će umrijeti”

Objavljeno: 13.01.2022. Metropolitan

Na gotovo 70.000 osoba oboljelih od COVID-19 virusa napravljena preliminarna američka studija, pokazala je da su oni koji su bili zaraženi omikronom, imali upola manju vjerojatnost da će biti hospitalizirani, oko 75 posto manju vjerojatnost da će trebati intenzivnu njegu te oko 90 posto manju vjerojatnost da će umrijeti u usporedbi s onima zaraženim ranije dominantnom delta varijantom koronavirusa, piše Jutarnji list.

Analiza je provedena u razdoblju između 1. prosinca prošle godine i 2. siječnja ove godine, odnosno u vrijeme kada su oba soja bila široko rasprostranjena. Provedena je na temelju podataka iz bolničkog sustava Kaiser Permanente Južne Kalifornije, koji obuhvaća populaciju od oko 4,7 milijuna ljudi.

Proveli su je znanstvenici sa Sveučilišta u Kaliforniji, Berkeley, Kaiser Permanentea i Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), no ona još uvijek nije prošla znanstvenu recenziju.

-Ova studija ispitala je važne ključne parametre kao što su dob, spol, prethodna infekcija virusom SARS-CoV-2, prethodno cijepljenje i komorbiditeti – kazala je direktorica CDC-a Rochelle Walensky, upozorivši da rezultati ne bi trebali dovesti do opuštanja.

Dakle, rezultati su pokazali da od oko 50.000 oboljelih od omikron varijante koronavirusa, nitko nije završio na respiratoru, da je boravak u bolnici onih koji su bili zaraženi tom varijantom virusa trajao prosječno dan i pol, dok su oboljeli od delta verzije bili hospitalizirani u prosjeku pet dana, dok je 90 posto pacijenata zaraženih omikronom otpušteno za tri ili manje dana iz bolnice.

Glavni medicinski savjetnik predsjednika Joea Bidena Anthony Fauci predvidio je da će omikron, u konačnici, sa svojim izvanrednim sposobnostima širenja bez presedana, pronaći baš svakoga.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba

Prijavite se na naš newsletter