Srbija će graditi naftovod s Mađarskom

Vučić se obratio naciji: Hrvatska se pokazala kao nepouzdan dobavljač i mi smo razumjeli tu poruku

Objavljeno: 08.10.2022. Metropolitan

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić danas se obraćao naciji prilikom čega je najavio da će Srbija graditi naftovod s Mađarskom i započeti diversifikaciju i dobavljača i trasa za ospkrbu energentima, javlja HRT.

Naime, Hrvatska, u okviru europskih sankcija, neće dopustiti transport ruske nafte naftovodom JANAF, a upravo je tako Srbija dobivala naftu. 

– Republika Hrvatska se pokazala kao nepouzdan dobavljač i mi smo razumjeli tu poruku – rekao je Vučić te dodao da je rješenje problema 128 kilometara dug naftovod od Novog Sada do Mađarske gdje bi imao priključak na krak JANAF-a koji ide u Mađarsku. Njegova bi gradnja stajala oko 100 milijuna eura. 

U slučaju ekstremnih situacija u opskrbi, rekao je Vučić, Srbija trenutno ima rezervi dizela za 75 dana, a benzina za 59 dana, te još dodatnih 200.000 tona nafte za preradu.

Također, nije propustio priliku i da ponovno spomene Jasenovac, odnosno, da podsjeti kako mu je zabranjen dolazak u Hrvatsku da položi cvijeće, a sve nakon što se Hrvoje Zekanović osvrnuo na naslovnice srpskih tabloida koji se obrušili na Hrvatsku nakon objave da Srbija više neće dobivati rusku naftu preko hrvatskog naftovoda. On je tada rekao da je premijer Plenković napravio dobro što nije dopustio Vučiću da ‘orgija’ po Jasenovcu.  

– Problem je cvijet. Jesmo mi njima zabranili negdje da dođu? Problem je u cvijetu to se zove orgijanje. Ja sam mislio da je orgijanje nešto drugo. Ali da netko položi cvijet mučenicima, da je to orgijanje. Nek si ti zdrav 100 godina Hrvoje – rekao je na to Vučić, piše 24sata

Inače, svoje današnje obraćanje je podijelio na sedam područja, a između ostalog, govorio je o Kosovu, energetici, financijama i stanju javnog duga te situaciji s hranom. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba