MÜNCHENSKI “CHRISTKINDLMARKT“ VEĆ JE OTKAZAN

U Njemačkoj se obaraju rekordi novozaraženih, moguće i otkazivanje nadaleko poznatih božićnih sajmova

Objavljeno: 19.11.2021. Metropolitan

Poznati njemački sajam “Christkindlmarkt“ u Münchenu niti ove se godine neće održati, a zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije u zemlji gdje se bilježe rekordne brojke novozaraženih, upitno je održavanje i ostalih božićnih sajmova, piše Jutarnji.hr.

– Teško je zamisliti ispijanje kuhanog vina na božićnom sajmu dok su bolnice na izmaku snaga i bore se posljednjim resursima – rekao je saski premijer Michael Kretschmer.

Pokrajina Saska bilježi rekorde, a incidencija se ondje penje i preko tisuću zaraženih na 100.000 stanovnika. U pokrajinskom glavnom gradu Dresdenu, sudbina tamošnjeg božićnog sajma “Striezelmarkt“ također je upitna, a odluka o održavanju je na gradskim i općinskim vlastima.

One se nadaju da će sajma ipak biti, ali uz pravilo ‘2G’ (pristup za cijepljene i preboljele). Iako su štandovi i kućice postavljeni, a sajam je trebao biti otvoren u ponedjeljak, u četvrtak i petak će savezne i predstavnici pokrajinskih vlasti u Berlinu odlučiti koje mjere bi mogle biti uvedene za zaustavljanje eksplozije epidemije. Inače, procijepljenost je u Saski najniža.

Božićni sajmovi potencijalne su žrtve jer se na njima stvaraju velike gužve, a zbog konstantne konzumacije jela i pića, mjeru nošenja maski je gotovo nemoguće provoditi.

– Kako će razvoj epidemije i prateće zakonske promjene utjecati na planove o otvaranju sajma, teško je trenutno predvidjeti – rekao je Robert Franke iz komunalnog redarstva Dresdena.

U Nurembergu su ipak odlučili spasiti svoj sajam tako što su ga podijelili u nekoliko manjih i nadaju se da će se time smanjiti gužve.

Direktor državnog epidemiološkog instituta “Robert Koch“ Lothar Wieler, apelirao je na organizatore da se i ove godine suzdrže od organiziranja sajmova.

Inače, sajmovi u Njemačkoj imaju veliku privrednu važnost. Naime, prije same pandemije, oko tri tisuće sajmova, od malih i kvartovskih pa do svjetski poznatih, privlačili su preko 160 milijuna posjetitelja i ostvarivali prihode od tri do pet milijardi eura.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba