STOŽER CIVILNE ZAŠTITE DONOSI NOVE IZMJENE ZAKONA O ZAŠTITI PUČANSTVA OD ZARAZNIH BOLESTI

Milanović i Bulj zbog nepoštivanja mjera mogli bi platiti i do 10.000 kuna kazne?

Objavljeno: 19.11.2021. Metropolitan

Zakon o zaštiti od zaraznih bolesti propisat će kazne za odgovorne osobe koje ne primjenjuju odredbe o COVID potvrdama. Stožer civilne zaštite će u petak predstaviti nove izmjene Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koje će, kako doznaje Jutarnji.hr, novčano kažnjavati odgovorne osobe u pravnim osobama zbog nepoštivanja uvođenja COVID potvrda.

Do 10.000 kuna

Time će se sada moći novčano kazniti, primjerice, gradonačelnik Sinja Miro Bulj, koji se protivi njihovom uvođenju, ali i drugi dužnosnici, poput predsjednika Republike, kao i sve druge odgovorne osobe koje ne poštuju odluku Stožera o uvođenju COVID potvrda u javni i državni sektori.

Dosadašnji Zakon, koji je na snazi od prosinca prošle godine, predvidio je kažnjavanje odgovornih osoba u pravnim osobama za kršenje svih mjera koje donosi Stožer, a novčane se kazne kreću od minimalno tri do 10.000 kuna.

Prije manje od godinu dana, u sigurnosne mjere je dodana i mjera o obvezi pravilnog nošenja maske za lice ili medicinske maske, o zabrani ili ograničenju održavanja javnih događanja i/ili okupljanja, te o zabrani ili ograničenju održavanja privatnih okupljanja, ali i sve odluke koje Stožer donese tim se izmjenama smatraju sigurnosnim mjerama iz ovog Zakona.

Novim će se izmjenama i COVID potvrda istaknuti kao posebna sigurnosna mjera, čime će se onda i adekvatno novčano kažnjavati, isto kao što se kažnjava i nenošenje maski.

Kazna od 30.000 do 80.000 kuna od sada se može izreći pravnoj osobi za kršenje odluka Stožera, odnosno ako ne primjenjuje opće mjere za suzbijanje zaraze koje donosi Stožer. Fizičke se osoba u pravnoj osobi može kazniti s iznosom od tri do 8000 kuna.

Kaznom od 30.000 do 40.000 kuna može se kazniti za prekršaj pravna osoba ako ne poštuje zabranu ili ograničenje održavanja javnih i privatnih događanja i okupljanja, a odgovorna osoba u pravnoj osobi, kao i fizička osoba obrtnik te fizička osoba koja obavlja drugu samostalnu djelatnost od pet do 10.000 kuna za kršenje zabrana o okupljanjima.

Mjere za škole

Novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna kažnjava se fizička osoba ako se ne pridržava obveze pravilnog nošenja maske, a od pet do 10.000 kuna fizička osoba, vlasnik privatnog prostora ako organizira ili dopusti održavanje privatnog okupljanja protivno zabranama ili ograničenjima.

Slične kazne, ali u nešto većim iznosima, imaju i Italija i Slovenija.

Uprava za odgoj i obrazovanje Ministarstva znanosti na adrese škola je poslala prijedlog mogućih koraka u slučajevima kršenja odluka o COVID potvrdama. Prijedlog je da prvo idu dva upozorenja, a ako se nakon sedam dana na ista ogluše, slijedi postupak o izvanrednom otkazu.

Kršenja COVID mjera u školama ima, a svakako najbizarniji je ulazak jedne učiteljice u razred kroz prozor.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba