Zbog rata u Ukrajini

U Njemačkoj nestašica ugljikovog dioksida ugrožava proizvodnju piva. Je li i Hrvatska u problemu?

Objavljeno: 22.09.2022. Metropolitan

Rat u Ukrajini izazvao je brojne probleme u svijetu, a austrijski i njemački mediji posljednjih dana pišu o nestašici ugljikovog dioksida zbog čega bi moglo doći do velikih problema pri proizvodnji mineralne vode i pive, piše Index.hr.

Zbog nestašice, talijanski je proizvođač ‘Sanpellegrino’ čak zaustavio proizvodnju mineralne vode i sode na dva dana, a u Njemačkoj su pivari upozorili da bi pivo moglo poskupjeti zbog nedostatka amonijaka za proizvodnju ugljikovog dioksida. Isti se problem javio i u Austriji.

– Zbog oskudnih količina troškovi ugljikovog dioksida su u posljednje vrijeme izuzetno porasli – izvijestili su iz austrijske Gospodarske komore. 

Nestašica je uzrokovana ponajprije visokim cijenama energenata, a posljedica je smanjenje ili potpuno zatvaranje proizvodnje. Ipak, za Austriju za sada nema crnih najava, dok je u Njemačkoj situacija malo drugačija.

Kompanije poput ‘Aktienbrauerei Kaufbeurena’ već su prestale proizvoditi limunadu, a tradicionalna pivovara ‘Riegele’ također se suočava s velikim nestašicama te upozorava na moguće zastoje u proizvodnji. 

Glasnogovornik Udruge za industrijske plinove za njemačke je medije potvrdio da je nedostatak isporuke CO2 problem cijele prehrambene industrije. Naime, svi se proizvodi koji se moraju transportirati ohlađeni, hlade suhim ledom, a za to je potreban CO2. 

Što se tiče situacije u Hrvatskoj, iz ‘Zagrebačke pivovare’ su za Index.hr potvrdili da nema razloga za zabrinutost. 

– Što se tiče nestašice CO2, Zagrebačka pivovara je u svojoj proizvodnji samodostatna 96 posto s potrebama CO2, odnosno skoro u potpunosti rekuperiramo CO2 iz proizvodnog procesa potreban za finalni proizvod – rekli su.

Problema nema ni za proizvodnju mineralne vode, a što su za portal potvrdili iz ‘Jamnice’.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba