UBIJENO JE 13 OSOBA, A 24 IH JE RANJENO

Srpsko tužiteljstvo za ratne zločine podiglo optužnicu za četiri visoka časnika HV-a u akciji ˝Oluja˝ – među njima i jedan Varaždinac

Objavljeno: 19.05.2022. Metropolitan

Protiv četvorice visokih časnika Hrvatske vojske podignuta je optužnica od strane Tužiteljstva za ratne zločine. Kako javlja N1 Srbija, optužnica je podignuta zbog ratnog zločina nad srpskim civilima jer su u akciji ˝Oluja˝ 7. i 8. kolovoza 1995. godine naredili avionsko raketiranje kolone izbjeglica na Petrovačkoj cesti kod Bosanskog Petrovca i u mjestu Svodna kod Novog Grada.

Optužnica je podignuta protiv Vladimira Mikca iz Ptuja, Zdenka Radulja iz Osijeka, Željka Jelenića iz Pule i Danijela Borovića iz Varaždina. Navedeni pripadnici hrvatskog zrakoplovstva optuženi su zbog sumnje da su izvršili kazneno djelo ratni zločini protiv civilnog stanovništva u sudjelovanju, navodi srpski portal N1.

Za sada je u avionskom raketiranju identificirano 13 ubijenih osoba od kojih šestero djece i 24 ranjenih.
Optužnica je predana sudu na odluku o potvrđivanju, a Tužiteljstvo je predložilo da se optuženima sudi u odsustvu. Kako je obrazloženo u optužnici, protek vremena daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili BiH pokrenuti kaznene postupke protiv odgovornih za kazneno djelo.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba