Nakon Italije, Francuske i Estonije, sada je i Irska zabranila uzgoj životinja radi krzna

PRIJATELJI ŽIVOTNJA: Vrijeme je da se kaže odlučno i glasno NE ubijanju životinja zbog krzna, suosjećanje je uvijek u modi

Objavljeno: 07.04.2022. Metropolitan

Nakon što su Francuska, Italija i Estonija zabranile uzgoj životinja radi krzna, tim se zemljama sada pridružila i Irska, a brojne organizacije za zaštitu životinja okupljene u koaliciji “Fur Free Alliance”, među kojima je i Udruga “Prijatelji životinja”, podržale su tu odluku Irske.

Mark Glover, član odbora “Fur Free Alliancea” i direktor organizacije “Respect for Animals”, nije krio oduševljenje tom viješću.

Povijesni dan

– Ovo je povijesni dan za dobrobit životinja u Republici Irskoj! Želio bih odati počast svim aktivistima koji su pomogli da se to omogući. Sada je ključno da zakonodavci diljem svijeta, uključujući i one na razini EU-a, poduzmu hitne mjere kako bi jednom zauvijek okončali okrutnost uzgoja životinja radi krzna – rekao je Glover.

Prijedlog zakonske zabrane uzgoja životinja radi krzna u Irskoj je krajem ožujka prošao završnu fazu parlamentarnog procesa, a zabrana je dobila ogromnu podršku svih političkih stranaka u oba doma Parlamenta. Zakonski je prijedlog potpisao i predsjednik Michael D. Higgins, a organizacija “Respect for Animals” provela je i anketu javnoga mnijenja koja je pokazala da 80 posto ljudi u Irskoj želi zabraniti uzgoj životinja radi krzna.

“Prijatelji životinja” izražavaju radost zbog ove dugoočekivane odluke. 

– U Hrvatskoj je još 2017. godine stupila na snagu zabrana uzgoja životinja u svrhu proizvodnje krzna, nakon 10 godina prijelaznog razdoblja. Ohrabrujuće je vidjeti velike pomake za životinje i u drugim državama koje uviđaju da treba žurno zatvoriti iznimno okrutno poglavlje našeg odnosa prema životinjama, kojega se trebamo duboko sramiti. Krzneni dodaci i bunde nisu potrebni baš nikome – poručili su “Prijatelji životinja”.

Pojašnjavaju da nakon kratkog i bijednog života, životinje ubijaju gušenjem plinom, elektrokucijom, davljenjem, trovanjem, lomljenjem vratova… 

Nosimo ekološko 

– Umjesto odjeće koja je proizvod takvog barbarstva i iživljavanja, dostupni su kvalitetni, ekološki i ekonomski znatno prihvatljiviji materijali, koji su puno atraktivniji i griju bolje od životinjskih. Vrijeme je da se kaže odlučno i glasno NE ubijanju životinja zbog krzna, ali i prodaji i korištenju takvih odjevnih predmeta – ističu “Prijatelji životinja” i zaključuju da je suosjećanje uvijek u modi.

Više informacija o okrutnosti uzgoja životinja radi krzna možete pronaći na službenoj stranici Udruge “Prijatelji životinja”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba