Hrvatski zavod za javno zdravstvo povodom Svjetskog dana zdravlja objavio zanimljiv popis:

Evo od čega najčešće boluju Hrvati

Objavljeno: 07.04.2022. Metropolitan

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je, povodom Dana zdravlja, objavio podatke o pobolu hrvatskog stanovništva koji pokazuju da najviše bolujemo od hipertenzije, kronične plućne bolesti i dijabetesa, a radi se o podacima koji su prikupljeni u sklopu Eurostatova projekta “Morbidity Statistics”, s ciljem utvrđivanja pojavnosti određenih stanja i bolesti koje je odredila Europska komisija, piše Poslovni.hr

Prema podacima, gotovo trećina hrvatskog stanovništva boluje od hipertenzije, a posebno su pogođene starije generacije. Također, kod starijih je češće prisutna i kronična bolest pluća za koju se pokazalo da je prisutna kod jedne od 10 osoba preko 65 godina. 

Isto tako, pokazalo se da gotovo 10 posto stanovnika boluje od šećerne bolesti, a što se tiče starijih od 65, gotovo četvrtina tog dijela populacije ima takvu dijagnozu. 

Ne stojimo dobro ni kada su u pitanju poremećaji raspoloženja koji su dijagnosticirani kod 6,6 posto stanovnika, a dvostruko su češći kod žena u odnosu na mušku populaciju (8,7 posto prema 4,4 posto). Slično je i s anksioznim poremećajima koji su također dvostruko češći kod žena. 

Relativno visoku prevalenciju imaju i artroze (10,8 posto stanovništva), ishemijske bolesti srca (5,8 posto) te cerebrovaskularne bolesti (2,9 posto). Prevalencija demencije (uključujući Alzheimerovu bolest) u dobnoj skupini iznad 60 godina iznosi 2,9 posto, s time da je nakon 70. godine dvostruko češća kod žena.

Razdoblje koje je zahvaćeno ovim prikupljanjem podataka bilo je od 2015. do 2017. godine, a podaci su prikupljani od 1. ožujka 2019. do 1. rujna 2020. godine. 

Uz Hrvatsku, dio projekta bile su i Belgija, Njemačka, Finska, Francuska, Mađarska, Litva, Malta, Nizozemska i Poljska.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba