Smatraju da bi postupak mogao dati dobre rezultate i kod ljudi

Neuroznanstvenici uspjeli vratiti vid odraslim miševima slijepim od rođenja

Objavljeno: 12.10.2022. Metropolitan

Pomoću novog tretmana, neuroznanstvenici su miševima slijepim od rođenja, a koji su služili kao model za istraživanje rijetkog poremećaja mrežnice oka kod ljudi, Leberove kongenitalne amauroze (LCA), uspjeli ‘povratiti’ vid, piše Index.hr.

Spomenuti poremećaj često uzrokuje sljepoću ili ozbiljno oštećenje vida pri rođenju, a radi se o nasljednoj bolesti. 

Inače, stručnjaci godinama rade na tretmanima koji bi mogli obnoviti oštećene ili nefunkcionalne fotoreceptore oka, no ovaj novi tretman izgleda posebice obećavajuće.

Tijekom istraživanja, znanstvenici su miševima rođenim s degeneracijom mrežnice sedam dana davali sintetski retinoid, a miševima je nakon tretmana, tijekom 27 dana, djelomično vraćena osjetljivost na svjetlo. Također, devet dana nakon tretmana, vidni živac je aktivirao mnogo više neurona u vidnom korteksu. Navedeno dokazuje da se vidni put koji prenosi informacije od oka do vidnog korteksa može značajno obnoviti liječenjem retinoidima.

Istraživanje koje je dalo ove rezultate zove se ‘Retinoid therapy restores eye-specific cortical responses in adult mice with retinal degeneration’ i objavljeno je u časopisu ‘Current Biology’, a iako je studija za sada provedena samo na miševima, neuroznanstvenici smatraju da bi ovaj postupak mogao dati dobre rezultate i kod odraslih ljudi.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba