HEROJ DOMOVINSKOG RATA ANTE GOTOVINA DANAS SLAVI SVOJ 67. ROĐENDAN

˝Rat pripada povijesti. Okrenimo se budućnosti svi zajedno!˝

Objavljeno: 12.10.2022. Metropolitan

Danas svoj 67. rođendan slavi, kako ga mnogi vole nazvati, heroj Domovinskog rata, umirovljeni general i sin ribara Ante Gotovina koji je rođen 1955. godine na današnji dan u Tkonu na otoku Pašmanu.

Bez majke je ostao i prije nego što je krenuo u školu, a nakon njene tragične pogibije preselio se zajedno s ocem Milanom i bratom Borom u Pakoštane pokraj Zadra. Otac mu se ponovno oženio i otišao raditi u Zagreb nakon čega je brigu o malom Anti vodila njegova teta Marija Miočev.

Do svoje 17. godine živi u Pakoštanima, a onda se ukrcava na brod kao slijepi putnik u nadi da će postati pomorac. Nedugo nakon toga pridružio se Legiji stranaca i tu je započela njegova impresivna vojnička priča zbog koje je u Domovinskom ratu postao jedan od istaknutnijih vojnih zapovjednika.

U Legiji je odslužio pet godina boreći se u Gvatemali, Čadu, Paragvaju, Brazilu, Kolumbiji, a na koncu je 1978. godine stječe čin starijeg razvodnika. Kada je počeo rat vratio se u domovinu kako bi se pridružio obrani Republike Hrvatske, a svojim znanjem i iskustvom je ubrzo dogurao do čina generala pukovnika.

Kako piše portal 24 sata, tijekom rata, sudjelovao je u više operacija i tako se istaknuo ispunjavanjem brojnih složenih zadaća, a velikim dijelom je zaslužan i za uspješno izvršenje operacije Oluja. Priključio se Zboru narodne garde i sudjelovao u brojnim akcijama kao član 1. gardijske brigade. Borio se u zapadnoj Slavoniji, bio zapovjednik HVO-a Livno, zapovjednik Zbornog područja Split, jedan od glavnih ljudi operacije Maslenica… Nakon rata, tadašnji predsjednik Stjepan Mesić, 2000. godine razriješio je dužnosti i umirovio Gotovinu zbog navodnog ‘miješanja u politiku’, a molbe iz Haaga da se Gotovina uhiti postale su sve glasnije. Napravio je lažnu putovnicu pa pobjegao, a vijesti o tome da je viđen stizale su iz raznih dijelova svijeta.

U Haagu se 2001. godine podigla optužnica protiv njega te generala Ivana Čermaka i Mladena Markača zbog planiranja etničkog čišćenja i ratnih zločina. Gotovina se odbio predati i proveo je četiri godine skrivajući se. Uhićen je u prosincu 2005. na Kanarskom otoku Tenerife i prebačen u Haag, a u pritvoru je proveo čak sedam godina.

Na svojim prvim pojavljivanjima pred Haškim sudom sva trojica izjasnili su da se ne osjećaju krivima. Haški sud je nepravomoćnom odlukom u prvostupanjskom procesu 15. travnja 2011. Antu Gotovinu proglasio je krivim. Nakon prvostupanjske presude, bio je osuđen na zatvorsku kaznu u trajanju od 24 godine, a nakon uložene žalbe na tu presudu, dana 16. studenog 2012. godine su on i preostala dvojica generala proglašeni nevinima. Cijela je Hrvatska sa strepnjom iščekivala tu odluku.

Dolaskom u Domovinu nakon oslobađajuće presude kao slobodan čovjek nakon dugih 11 godina, na Trgu bana Jelačića u Zagrebu 16. studenog 2012. godine dočekalo ga je oko 100.000 ljudi. Tada je Gotovina svojim riječima oduševio sve: 

– Ovo je naša zajednička pobjeda. Ovo je pravna Oluja. Rat pripada povijesti. Okrenimo se budućnosti svi zajedno!

Nakon povratka iz Haaga, povlači se iz oka javnosti i postaje poslovni čovjek koji se bavi uzgojem tune u okolici Zadra gdje i dalje živi sa suprugom Dunjom.

Gotovinu je, 2015. godine, bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović proglasila članom Vijeća za domovinsku sigurnost, a o njegovom životu je snimljen i film Antuna Vrdoljaka pod nazivom ‘General’.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba