Veliki planovi američkog tehnološkog mogula

‘Neuralink’, tvrtka Elona Muska, razvila moždani čip – kroz par mjeseci se očekuje početak testiranja na ljudima

Objavljeno: 01.12.2022. Metropolitan

Tvrtka Elona Muska, ‘Neuralink’, razvila je moždani čip, a Musk je u srijedu najavio da bi kliničko testiranje bežičnog moždanog čipa na ljudima moglo početi za šest mjeseci, piše Poslovni.hr.

Kako je rekao Musk, tvrtka razvija sučelja za moždane čipove koji bi mogli omogućiti pacijentima s invaliditetom da se ponovno kreću i komuniciraju, a cilja se i na mogućnost vraćanja vida. 

‘Neuralink’ je unazad nekoliko godina provodio testove na životinjama tražeći istodobno odobrenje američke Uprave za hranu i lijekove (FDA) za početak kliničkih ispitivanja na ljudima, a Musk je dodao da žele biti vrlo oprezni i sigurni da će dobro raditi prije nego što uređaje ‘stave’ u ljude. 

Prve dvije ljudske primjene na koje cilja uređaj ‘Neuralink’ bit će vraćanje vida i omogućavanje pokreta mišića kod ljudi koji to ne mogu učiniti, najavio je. 

– Čak i ako netko nikada nije imao vid, nikada, kao da je rođen slijep, vjerujemo da još uvijek možemo vratiti vid – dodao je Musk na prezentaciji u sjedištu ‘Neuralinka’ koja je trajala gotovo tri sata.

Inače, njegove su ambicije s ‘Neuralinkom’ velike. Naime, Musk želi razviti čip koji bi omogućio mozgu upravljanje složenim elektroničkim uređajima i na kraju omogućio osobama s paralizom da povrate motoričke funkcije i liječenje moždane bolesti poput Parkinsonove, demencije i Alzheimerove bolesti.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba