Ispitivanje novog lijeka za tumor rektuma u SAD-u

IZNENAĐUJUĆ REZULTAT POČETNE FAZE STUDIJE: Tumor se povukao svim pacijentima koji su primali lijek

Objavljeno: 07.06.2022. Metropolitan

U SAD-u se provodi ispitivanje novog lijeka za rak rektuma, a svaki pacijent koji je dosad bio u studiji ušao je u remisiju, piše Index.hr.

Ovo je prvo kliničko istraživanje o tome je li lijek Dostarlimab, koji se prodaje pod markom Jemperli, koji je imunoterapijski tretman koji se koristi u liječenju raka endometrija, učinkovit i protiv tumora rektuma. Dosadašnji rezultati ukazuju na to da je iznenađujuće učinkovit – znanstvenici navode da do sada nije zabilježeno ovako uspješno kliničko testiranje u kojem se svakom pacijentu povukao rak, no treba napomenuti da se ipak radi o maloj studiji koja je u početnoj fazi, pa su tako pozitivni rezultati, do sada registrirani samo kod 12 pacijenata, koliko ih je sudjelovalo u ispitivanju koje je još uvijek u tijeku.

Svi pacijenti su imali tumore s genetskim mutacijama MMRd, koje se nalaze kod pet do deset posto pacijenata s rakom rektuma. Pacijenti koji su bili uključeni u ovu studiju, tijekom ispitivanja dobivali su Dostarlimab svaka tri tjedna šest mjeseci, uz mogućnost ​​kemoterapije i operacije ako se tumori vrate, što se nije dogodilo – nakon šest mjeseci kod svih 12 pacijenata, više nije bilo tumora koji bi se mogli vidjeti putem MRI-ja, PET-a, endoskopije i biopsije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba