Austrijski kancelar Sebastian Kurz podnio ostavku jer je osumnjičen da je javnim novcem plaćao oglase u jednom tabloidu u zamjenu za praćenje i favoriziranje u anketama

“I ja sam samo čovjek. Važnija mi je moja zemlja od mene”

Objavljeno: 10.10.2021. Alen Brodar

Austrijski kancelar Sebastian Kurz podnio je ostavku nakon što je osumnjičen u korupcijskom skandalu, nakon što su ga austrijski tužitelji osumnjičili u slučaju korištenja javnih sredstava za plaćanje oglasa u jednom tabloidu u zamjenu za praćenje i favoriziranje u anketama Kurza i njegove Austrijske narodne stranke (ÖVP) . 

Rekao je da su optužbe protiv njega pogrešne i da bi on osobno bio zahvalan kad bi se presumpcija nevinosti odnosila podjednako na sve ljude.

– I ja sam samo čovjek. Važnija mi je moja zemlja od mene – rekao je Kurz i dodao da se zbog toga morao povući.

I dalje planira ostati na čelu svoje konzervativne stranke ÖVP, prenosi Index, a za svog je nasljednika na mjestu kancelara predložio šefa diplomacije Alexandera Schallenberga.

Državno odvjetništvo za gospodarski kriminal pokrenulo je istragu protiv Kurza i još nekoliko istaknutih članova ÖVP-a. Tereti ih se da su još 2017. pronevjerili porezni novac koji su koristili za medijske kampanje u korist narodnjaka. Kao protuuslugu je ministarstvo financija u istim medijima zakupljivalo reklamni prostor. Optužbe se odnose na razdoblje iz 2017. prije nego što je Kurz postao šef ÖVP-a, a kasnije i kancelar. Protiv njega se vodi i istraga zbog navodnog lažnog svjedočenja pred parlamentarnim odborom za rasvjetljavanje tzv. Ibiza skandala, u jeku kojeg je na proljeće 2019. pala i tadašnja narodnjačko-slobodnjačka vlada, sastavljena od narodnjaka i ekstremne desnice. I za taj slučaj Kurz je odbacio krivnju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba