[VIDEO] DRAMATIČNA AKCIJA SPAŠAVANJA NA JADRANU: Lučka kapetanija Šibenik i u listopadu ima pune ruke posla s turistima

Sedmero Poljaka krenulo jedriti po buri i valovima, jedva ih spasili. Dan prije spašavali Mađare s jedrilice

Objavljeno: 10.10.2021. Alen Brodar

Sedmero Poljaka u petak navečer je po orkanskoj buri i visokim valovima spasila posada Lučke kapetanije Šibenik, prenosi 24 sata.

Posada katamarana krenula je po jakoj buri iz Visa, a cilj plovidbe bio je Pirovac. U visini Rogoznice im se ugasio motor, pa je skiper odlučio dignuti jedro i ići za Opat, otok u Kornatima, piše Morski.hr.

Visoki valovi i jak vjetar odnijeli su njihov katamaran više od 10 nautičkih milja na pučinu, prema sredini Jadrana.

– Ovo je sigurno bila jedna od najtežih akcija u ovom poslu, a radim ga već 18 godina – rekao je zapovjednik m/b Šibenik Saša Jurat.

Skiper nije više mogao upravljati jedrilicom, valovi su u tom trenutku dosezali tri do četiri metra, a jačina vjetra bila je 6-7 bofora.

– Dva puta je pokušao upaliti neispravan motor, ali se palio alarm, vjerojatno zbog neispravnog hlađenja motora. Nije bilo druge i posada je s te pozicije uputila poziv za pogibelj: “Mayday, mayday, mayday!” – rekao je i dodao:

– Na plovilu je bilo sedam osoba poljske nacionalnosti i u 19.04 došla je obavijest o brodici u pogibelji. Pet minuta nakon poziva, isplovio je brod Šibenik prema poziciji unesrećenih. Pronađeni su u 21 sat, a 20 minuta smo ih pokušali uhvatiti te nam je to napokon i uspjelo, pa smo ih oko 21.30 uhvatili u tegalj prema marini Piškera na Kornatima, gdje smo ih uspješno i privezali – rekao je Jurat te dodao kako su svi članovi posada u dobrom zdravstvenom stanju, ali da su im ostale određene psihičke traume. 

Brod je zaradio manje ogrebotine, ali na svu sreću većih oštećenja nije bilo.

Spašena poljska posada sa svojim spasiteljima – Foto: Saša Jurat

Djelatnici Lučke kapetanije Šibenik samo dan prije spašavala je jedrilicu sa tri mađarska državljanina ispod Žirja. Tijekom akcije imali su jednu teško ozlijeđenu osobu koji su uspjeli prebaciti na kopno gdje je dobila svu potrebnu medicinsku pomoć.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba