REZULTATI VELIKOG ISTRAŽIVANJA: KOLIKA JE STOPA RIZIKA OD SIROMAŠTVA U RH?

Skoro 50 posto ispitanika ne može si priuštiti godišnji odmor za cijelu obitelj niti podmiriti neočekivani financijski izdatak

Objavljeno: 03.10.2021. Metropolitan

Stopa rizika od siromaštva u 2020. godini u Republici Hrvatskoj je iznosila 18,3 posto, stoji u priopćenju Državnog zavoda za statistiku, iz kojeg pojašnjavaju da se ne radi o podacima koji pokazuju koliko je osoba stvarno siromašno, već koliko njih ima dohodak ispod praga rizika od siromaštva. Prag rizika od siromaštva u 2020. za jednočlano kućanstvo iznosio je 35.124 kune na godinu, dok je za kućanstvo s dvije odrasle osobe i dvoje djece mlađe od 14 godina iznosio 73.761 kunu na godinu.
Pokazatelj osobe u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti odnosi se na one osobe koje su u riziku od siromaštva ili su u teškoj deprivaciji ili žive u kućanstvima s niskim intenzitetom rada. Prema tom pokazatelju za 2020., u Republici Hrvatskoj u takvu je položaju bilo 23,2 posto osoba.
U najvećem riziku od siromaštva su osobe u dobi od 65 ili više godina te nezaposlene osobe. U kućanstvima bez uzdržavane djece, najviše stope rizika od siromaštva prisutne su u jednočlanim kućanstvima, i to u onima u kojima žive osobe u dobi od 65 ili više godina, 52,1 posto, te u onima koje čine žene, za koje je stopa rizika od siromaštva iznosila 50,4 posto.
U kategoriji kućanstava s uzdržavanom djecom, najviše stope rizika od siromaštva prisutne su u kućanstvima koja čine jedan roditelj s uzdržavanom djecom i u kućanstvima s dvije odrasle osobe s troje ili više djece.

Intenzitet rada

Stopa rizika od siromaštva najviša je bila za kućanstva s vrlo niskim intenzitetom rada te za kućanstva s uzdržavanom djecom i iznosila je 75,5 posto, a za kućanstva bez uzdržavane djece 58,1 posto. Vrlo niski intenzitet rada odnosi se na situaciju u kojoj osobe žive u kućanstvima u kojima nitko ne radi ili radi vrlo malo, odnosno, radno sposobni članovi rade do 20 posto od ukupnog broja mjeseci u kojima su mogli raditi u referentnom razdoblju.
Prema podacima ankete, prošle je godine bilo 5,7 posto osoba koje žive u kućanstvima koja si ne mogu priuštiti adekvatno grijanje u najhladnijim mjesecima, 49,3 posto osoba koje žive u kućanstvima koja si ne mogu priuštiti tjedan dana godišnjeg odmora izvan kuće za sve članove svoga kućanstva, 7,8 posto osoba koje žive u kućanstvima koja si ne mogu priuštiti obrok koji sadržava meso, piletinu, ribu (ili vegetarijanski ekvivalent) svaki drugi dan, 48,9 posto osoba koje žive u kućanstvima koja ne mogu podmiriti neočekivani financijski izdatak iz vlastitih sredstava (2500 kuna), 14,2 posto osoba koje žive u kućanstvima koja su u posljednjih 12 mjeseci zbog financijskih poteškoća kasnila s plaćanjem obveza (stambenog kredita, najamnine, računa za režije ili potrošačkog kredita), 11,1 posto osoba živi u kućanstvima koja vrlo teško spajaju kraj s krajem, 22,2 posto osoba koje žive u kućanstvima koja teško spajaju kraj s krajem, a 45,2 posto osoba koje žive u kućanstvima koja spajaju kraj s krajem s malim teškoćama. Najmanji postotak osoba, tek jedan posto, živi u kućanstvima koja vrlo lako spajaju kraj s krajem.

Europske zemlje

Gledajući europske zemlje, najvišu stopu rizika od siromaštva lani je imala Bugarska (23,8 posto), potom Rumunjska (23,4 posto), Španjolska (21 posto), Litva (20,9 posto) i Estonija (20,7 posto), gdje je više od petine stanovništva imalo ekvivalentan ukupni raspoloživi dohodak ispod praga rizika od siromaštva. Kao što je već spomenuto, u Hrvatskoj je stopa siromaštva iznosila 18,3 posto. Najniže stope rizika od siromaštva zabilježene su u Danskoj (12,1 posto), Finskoj (12,2 posto), Mađarskoj (12,3 posto) i Sloveniji (12,4 posto).
Najviše osoba u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti bilo je u Bugarskoj (32,1 posto), Rumunjskoj (30,4 posto) i Grčkoj (28,9 posto), a najmanje je osoba u takvom položaju bilo u Sloveniji (15 posto), Danskoj (15,9 posto) i Finskoj (16 posto). U Hrvatskoj je bilo 23,2 posto osoba u riziku od siromaštva ili socijalne isključenosti.
Pokazatelji siromaštva izračunati su iz podataka prikupljenih anketom o dohotku stanovništva koja je provedena u 2020. Anketa je godišnje istraživanje koje se provodi na uzorku slučajno izabranih privatnih kućanstava. Uspješno je anketirano 7716 kućanstava.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba