Nacionalna kampanja osnaživanja žena “Sofija“

“Sigurna skloništa u vrijeme prijetnje zarazom moraju garantirati i sigurnost od zaraze“

Objavljeno: 08.05.2020. Metropolitan

Udruga za zaštitu i promicanje ljudskih prava SOFIJA, počela je s provođenjem nacionalne kampanje osnaživanja žena “Sofija“. Početak kampanje obilježen je organiziranjem radionice pod nazivom, “Socijalna izolacija – socijalna zamka za žrtve obiteljskog nasilja”, koja je održana 6. svibnja i to putem Zoom aplikacije, zbog još uvijek prisutnih mjera socijalne distance.

Tržište rada

Cilj radionice bio je da svi sustavi koji sudjeluju u brizi za žrtve obiteljskog nasilja zajednički pokušaju definirati ključne snage koje će im pomoći da žrtvama osiguraju kvalitetnu zaštitu od nasilja i zaštitu od zaraze virusom SARS-CoV-2. Sigurna skloništa, u vrijeme prijetnje zarazom, moraju garantirati i sigurnost od zaraze. Koje situacije su se odjednom pojavile od ožujka 2020. godine te koliko se mogu uspješno i brzo riješiti, teme su kojih su se dotaknule stručnjakinje iz neprofitnih sektora, policije, sudstva, pravosuđa, zdravstva i socijalne skrbi. Zaključci doneseni na ovoj radionici, odnose na funkcioniranje skloništa, sustava iz kojih dolaze sudionici radionice te zajednička očekivanja i potrebe.   

Cijelu radionicu možete pogledati na YouTube kanalu Nacionalne kampanje „Sofija“.

Nacionalna kampanja osnaživanja žena “Sofija“ radi na aktivnom osnaživanju i osposobljavanju žena za nošenje s izazovima u društvu u kojem živimo te njihovom osposobljavanju za aktivnije sudjelovanje na tržištu rada. Stavlja se naglasak na važnost umrežavanja i povezivanja institucija koje su uključene u sustav suzbijanja i prevencije nasilja nad ženama – policije, sudstva, socijalnih službi, organizacija civilnog društva i samih žrtava nasilja.

Tri komponente

Aktivnosti nacionalne kampanje “Sofija“ pokrivaju cijelu Hrvatsku i održat će se u svim županijama (21 lokacija) za dvije ciljane skupine: nezaposlene žene, žrtve nasilja i stručnjaci koji rade s navedenim skupinama.

Aktivnosti se provode kroz tri glavne komponente: radionice unaprjeđenja socijalnih vještina, radionice samoobrane i edukacija stručnjaka.

Cjelokupan program doprinijet će osobnom razvoju, podršci i osnaživanju nezaposlenih i zlostavljanih žena. Svi elementi projekta svojevrstan su alat komunikacije, socijalnog uključivanja, savjetovanja i dostupnosti za sve dionike te će doprinijeti povećanju javne svijesti o problematici.

Više informacija potražite na stranici Udruge Sofija i stranici Nacionalne kampanje osnaživanja žena “Sofija“.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Komentirajte putem Facebook-a

Pročitajte više s našeg weba